Egyre többet áldozunk lakásvételre

2006.10.11. 12:20

A "divat" nem sokat változott fél év alatt: a fővárosban a két legkedveltebb lakásvásárlási célpont a XIII. és a XIV. kerület - a kérdésekre válaszolók több mint 40 százaléka venné meg itt lakását. A XIII. kerületet valamivel többen favorizálják, de a különbség nem számottevő.

A budai oldalon változatlanul őrzi vezető helyét a XI. kerület, a válaszolók 20 százaléka élne szívesen Újbudán. Emellett továbbra is népszerű a III. kerület, ahol elsősorban a kellemes, zöld környezetet keresik a leendő vásárlók.

A pesti belváros, az V. és a VI. kerület iránt nem változott jelentősen az érdeklődés, a korábbi adatoknak megfelelően a leendő vásárlók közel negyede költözne szívesen ezekbe a kerületekbe. Növekedett viszont a kereslet a VII. kerület iránt, feltehetően a jó közlekedési lehetőségek és a Belvároshoz való közelség miatt. Több, előnyős elhelyezkedésű új építésű társasház közül lehet ugyanis választani.

Jórészt a megfizethető áraknak köszönheti közkedveltségét a X. kerület, de van potenciális kereslet a külső területeken is: a XV-XIX. kerületekben a megkérdezettek 13 százaléka vásárolna. A XX-XXIII. kerületeket továbbra is viszonylag kevesen keresik.

Az agglomerációba költözés is sokak számára reális lehetőség, a válaszadók 6 százaléka tervez ott vásárolni, jellemzően Érden, Dunakeszin vagy Gyömrőn.

Új építésű lakásra a megkérdezettek közel fele vágyik, míg harmaduk számára mindegy, hogy használt vagy új lakásba költözik.

A megkérdezettek alig több mint egytizede vásárolna mindössze egyszobás lakást. Ugyanez az arány néhány százalékponttal növekedett tavaszhoz képest, az egyszobásokat egyre inkább kiadási célra, illetve befektetésnek keresik. A garzonokért jellemzően 7-12 millió forintot fizetnének.

Továbbra is viszik a pálmát az 1,5-2 szobás lakások: a válaszadók majdnem 60 százaléka szeretne ilyenbe költözni. A legnagyobb érdeklődés kétségkívül a kétszobás lakások iránt tapasztalható: 32 százalék nyilatkozott úgy, hogy szívesen venne ilyet. A háromszobás ingatlanok "népszerűségi mutatója" jelenleg 15 százalékon áll.

A nagyobb alapterületű otthonokat és családi házakat valamivel több mint 6 százaléknyian keresik, 4 szoba esetében 30-40 millió, 5 vagy több szoba esetén 50 millió forintban gondolkodva.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK