Kamatemelést és gyenge forintot jósol a Paribas

Vágólapra másolva!
A forint eddigi erősödési folyamatának visszafordulásával és a jegybanki kamatemelési ciklus újraindulásával számol - a londoni elemzői közösségben gyakorlatilag egyedüliként - az egyik vezető londoni befektetési ház, a BNP Paribas.
Vágólapra másolva!

A forint az év eleje óta szilárdan tartja magát, túlteljesítve a térségi társgazdaságokat, még a Magyarországénál jobb alapmutatókkal bíró Lengyelországot és Csehországot is - áll a BNP Paribas által a befektetőknek összeállított heti feltörekvő piaci helyzetjelentések legújabb kiadásában.

Az erősödés azonban, amelyet az MNB pénzügypolitikai szigorítása és a költségvetési kiigazítás sikerébe vetett bizalom hajtott, a ház előrejelzése szerint hamarosan megáll, és részben vissza is fordul: a BNP Paribas az általa használt irányadó piaci indikátorok alapján azzal számol, hogy az euró forintárfolyama már a következő hetekben "a 260 körüli szinteket fogja próbálgatni". Az elemzése szerint az amerikai gazdaság kemény landolására utaló jelek sem tesznek jót a magas külső finanszírozási igényű feltörekvő gazdaságoknak.

Az elemzés szerint különösen a globális értékpiaci kilengések erősödése és a hozamelőnyre játszó, kockázatosabb pozíciók leépítésével kapcsolatos aggodalmak jelentenek kockázatot a nagy folyómérleg-hiánnyal terhelt, magas hozamú valutákra, "amilyen a forint is". Mindemellett az olajárak újbóli emelkedése is rossz hír lehet a forint szempontjából, mivel egyrészt a magyarországi éves infláció a hatóságiár-emelkedések nyomán is 9 százalék felé tart, a drágább olaj pedig még hozzáad az inflációs számokhoz. Ez negatív fejlemény a helyi kötvénypiac számára, amely a forintárfolyam egyik meghatározó irányítója, áll a jelentésben.

A folytatódó olajár-emelkedést más nagy londoni házak is prognosztizálják. A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb, rendszeres olajpiaci helyzetjelentéseket közlő befektetési csoportja legutóbbi előrejelzésében azt írta: az a lendület, amely a világpiaci olajárat a korábbi 50 dollárról 60 dollárig hajtotta fel, a második negyedévben jó eséllyel 65 dollárig viszi tovább az árszintet. Március első hetében az Egyesült Államok teljes kereskedelmi olaj- és olajtermékkészlete 984,6 millió hordó volt; ez 100 millió hordóval kevesebb, mint tavaly október elején, és 2005 májusa óta a legalacsonyabb készletszint.

A drágább olaj a kereskedelmi és így a folyómérleg-egyensúlyra is ránehezedik majd, és már a kereskedelmimérleg-hiány meglepetésszerű januári emelkedését is figyelmeztető jelnek kell tekinteni. A magasabb olajimport-számla a következő hónapokban tovább ronthatja a külkereskedelmi teljesítményt.

Mindezek alapján a BNP Paribas elemzői azzal számolnak, hogy a forint március hátralévő részében és áprilisban nyomás alá kerül, ami - az emelkedő inflációval együtt - a cég szerint jó eséllyel újabb kamatemelésekre sarkallja az MNB-t. A magyarországi pénzügypolitikai szigorítás folytatódásának prognózisával a BNP Paribas gyakorlatilag egyedül maradt a nagy londoni házak között.

A február végén kiadott inflációs jelentés tartalmára - főleg a jövő évi inflációs előrejelzés vártnál nagyobb mértékű csökkentésére - hivatkozva a Goldman Sachs már a jelentés kiadásának másnapján bejelentette: visszavonja a negyed százalékpontos "utolsó" idei kamatemelésre addig érvényben tartott előrejelzését. A GS addig azzal számolt, hogy az MNB még végrehajt egy kamatemelést a következő három hónapban, mielőtt a második félévben elkezdené a pénzügypolitikai enyhítést. A cég megjegyezte: az MNB-nél borúlátóbban ítéli meg az idei magánszektorbeli béremelkedést, és arra is számít, hogy a forint gyengülni fog.