A csehek leírták a magyar eurót

Vágólapra másolva!
Beszóltak a csehek: két gazdasági szakértő a közszolgálati Cseh Televízióban azt mondta, hogy Magyarország a kontinens "beteg embere", aki még jó darabig nem fizethet a közös valutával.
Vágólapra másolva!

Nem reális az euró gyors bevezetése Magyarországon - állítja két cseh gazdasági szakértő, akik hétfőn a közszolgálati Cseh Televízióban az öszödi beszéd évfordulója kapcsán foglalkoztak a magyar gazdaság helyzetével.

"Magyarország 2004-ben a visegrádi csoport éllovasa volt. Azóta azonban az ottani politikusok néhány rossz és nagyon populista lépést tettek. Érdekes, hogy Magyarország történelmünk hasonlósága ellenére is, teljesen eltérő irányban mozdult el. Magyarország ma valóban Európa beteg embere, akinek - bárhová is nézünk - mindenütt problémája van" - vélte Tomás Sedlácek, a legnagyobb cseh pénzintézet a CSOB pénzügyi elemzője. Magyarország ma a maastrichti kritériumok közül egyet sem teljesít - idézi az MTI az elemzőt.


Petr Havlík, a bécsi székhelyű nemzetközi gazdasági összehasonlító intézet szakértője szerint a magyarországi helyzetet az államháztartás magas hiánya mellett nagyban bonyolítja a politikai színtér polarizációja is. "Az ellenzék elutasít minden párbeszédet a kormánnyal a reformok irányáról, ám ezt anélkül teszi, hogy saját alternatívát terjesztene elő. Én ezért aránylag szkeptikus vagyok, hogy Magyarországon a közeli években sikerül megreformálni a közkiadási rendszereket. Az euró 2012 előtti bevezetésére ezért nem lehet számítani" - nyilatkozta Petr Havlík.