Az EKB segít a bankokon

Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank (EKB) felfigyelt az euró piacán újjáéledő feszültségre, és ezért "ez év végéig, fölerősíti a több likviditás kiutalásának politikáját, közölték az EKB-ban hétfőn.Az intézkedés azt jelenti, hogy a hetente ismétlődő, kéthetes refinanszírozási aukciókon a bank több pénzt hirdet meg a szokásosnál a "nem elsőrendű válság" miatt a bankközi piacon megszorult, egymással szemben szűkmarkú kereskedelmi bankok számára, nehogy a napi finanszírozásuk bajba kerüljön a karácsony előtti időszakban, amikor sok a lakossági kivét.
Vágólapra másolva!

Elemzők szerint az intézkedés, a pénzellátás növelése révén, hozzájárul az inflációs várakozások erősödéséhez. A piacon már most is 2,7 százalékosra várják az euróövezetben a novemberi tizenkét havi inflációt, az EKB hivatalos, legföljebb 2 százalékos tűrésküszöbét ugyancsak messze meghaladó, októberi 2,6 százalék után.

Ez ismét kizárja, hogy az EKB kamatcsökkentéssel is segíthetné az egynapos bankközi kamatok letörését, amelyek - a dollár gyengülésén kívül - szintén hozzájárulnak az euró árfolyamának csúcsdöntéseihez, de azt is valószínűtlenné teszi, hogy a bank a kamatemelés folytatásával rontana a helyzeten.

Az EKB elnöke, Jean-Claude Trichet már pénteken közvetve megerősítette, hogy a bank folytatja a kivárást, és decemberben sem változtat az irányadó kamatminimumán. Az EKB két tűz közé szorult: az egyik oldalon a "nem elsőrendű válság" enyhítést, a másikon a gyorsuló infláció elvileg szigorítást indokolna.

A frankfurti Európai Bankár Konferencián tartott előadásában Trichet bonyolultnak minősítette a jelenlegi helyzetet, amikor - mint mondta - "nincs helye semmiféle lazaságnak", mert még folytatódik a "nem elsőrendű válság" indukálta piaci kiigazítás.