Az erős tőzsdenyitás után visszaesés jöhet

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 43,74 pontos emelkedéssel, 21 796,34 ponton nyitott csütörtökön. A szerdai záró értékéhez képest 0,20 százalékkal erősödött.
Vágólapra másolva!

A nap folyamán összességében csökkenés várható a Budapesti Értéktőzsdén, követve az amerikai és ázsiai tőzsdeindexek gyengülését. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az amerikai tőzsdék szerdai esése valószínűleg kihat a magyar részvénypiacra is, így gyengülés várható a BÉT-en.

Az Egyesült Államokban a bankszektor húzta lefelé az indexeket, miután egy megjelent elemzői előrejelzés lefelé módosította a legnagyobb amerikai bankok első negyedévi profitelőrejelzését. Ez alapján Suppan Gergely arra számít, hogy a magyar piacon is az OTP lehet a legnagyobb vesztes.

A Mol esetében az elemző szerint vegyes hatások érvényesülhetnek: az emelkedő olajár jótékony hatását ellensúlyozhatja a dollár gyengülése.

A BUX szerdán 147,33 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 21 752,60 ponton zárt. A részvénypiac forgalma megközelítette a 20 milliárd forintot, a vezető részvények gyengültek.

Gyenge kezdés után emelkedés Nyugat-Európában

A nyugat-európai részvénypiacok csütörtökön enyhe emelkedéssel kezdtek a szakértői várakozásokkal ellentétben. A legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 0,2 százalékkal 1260,54 pontra nőtt annak ellenére, hogy előző nap az amerikai tőzsdeindexek estek.

Csütörtökön a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 több mint 3,0 pontos eséssel kezdett, de fél óra múlva 11,8 pontos emelkedésben volt. A frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 több mint 2 pontos veszteséggel indult, de egy fél óra múlva 13,09 pontos nyereségben volt. Párizsban a CAC-40 több mint 15 pontos veszteséggel nyitott, de fél óra múlva 8,36 pontos emelkedésben volt.

Csütörtökön az értéktőzsdék nyitásakor az euró 1,5756 dollár volt középárfolyamon a londoni bankközi devizapiacon, 0,0084 dollárral drágább, mint szerdán későn. Fél óra múlva az eurót 1,5735 dolláron jegyezték.