Térségi részvények: oldalazást vár az Erste

Vágólapra másolva!
Kelet-Közép-Európa továbbra is gazdasági kihívásokkal néz szembe, ám a kilátások még mindig ígéretesek - állapítja meg a bécsi székhelyű Erste Bankcsoport legújabb elemzése.
Vágólapra másolva!

Az Erste elemzői szerint a másodlagos jelzálogpiaci válság nem érintette jelentősen a régió piacait, ám a nagyfokú volatilitás miatt a részvénypiacok inkább "oldalazó mozgást" végeznek majd az idei harmadik negyedévben, és talán azt követően is. A pénzintézet elemzői felülsúlyozásra ajánlják Lengyelországot és Ausztriát, kisebb mértékben pedig Magyarországot is.

Az elemzés kitér arra, hogy a kelet-közép-európai gazdaságokat összességében alig érintette a globális gazdasági visszaesés. Az Erste elemzése szerint "bár valószínűsíthető", hogy enyhe lassulás következett be a második negyedévben, ez inkább ciklikus okokra vezethető vissza.

Úgy tűnik, a konjunktúra-ciklus csúcspontján már túl vagyunk, tehát az elkövetkező negyedévekben a gazdasági növekedés tovább lassul. Ennek több oka is lehet: a kamatemelések éreztetni kezdik hatásukat, a merev munkaerőpiacok pedig természetes akadályt képeznek az átlagot meghaladó növekedés folytatása előtt, végezetül a magas energia- és élelmiszerárak csökkentik a vásárlóerő reálértékét."

Többnyire pozitívan értékeli a jelenlegi gazdasági helyzetet Kelet-Közép-Európában az Európai Gazdaságkutató Intézet (ZEW) és az Erste Bank legfrissebb konjunktúra-indexe, a válaszadók a kilátásokkal kapcsolatban azonban ismét óvatosan nyilatkoztak.

A felmérésben részt vevők kétharmada (65,5 százalék) megfelelőnek értékeli Kelet-Közép-Európa jelenlegi gazdasági helyzetét, ugyanakkor egy válaszadó sem tartja rossznak. Sőt, 35 százalékuk egyenesen jónak ítéli a gazdasági környezetet, szemben az euróövezettel, ahol csak 15 százalék gondolja azt, hogy a jelenlegi helyzet jó lenne, és 82 százalék tartja megfelelőnek.