A Fitch leminősítette Izlandot

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A legnagyobb európai hitelminősítő keddi londoni bejelentése szerint a hosszú futamú deviza- és beladósság eddigi "A plusz/AA plusz" besorolásai "A mínusz"-ra, illetve "AA"-ra változnak.

Ezek továbbra is elsőrendű besorolások, jóllehet a devizaadósság osztályzata egyszerre két fokozattal romlott, és a mostani "A mínusz" szint után a már csak megszorításokkal befektetőinek tekintett, közepes "BBB" sáv következik.

A rövid lejáratú kötelezettségek osztályzata "F1"-ről "F2"-re, a kereskedelmi adósoknak megállapított besorolási országplafon "AA mínusz"-ról két fokozattal "A"-ra romlott.

A Fitch az új osztályzatokat is negatív előjelű figyelőlistára helyezte.

Romlik a nagybankok hitelportfoliója

A hitelminősítő indoklása szerint az, hogy az izlandi kormánynak előző nap többségi tulajdon szerzésével kellett megmentenie a piacvezető Glitnir Bankot, jelzi az izlandi nagybankok romló hitelprofilját, és a bankrendszer támogatásának költsége meg fog látszani a közfinanszírozási szektor mérlegén.

A Fitch Ratings szerint a leminősítés tükrözi a makrogazdasági egyensúlyi helyzet újbóli romlását is. A folyómérleg-hiány elérheti a GDP-érték 20 százalékát az idén, éppen olyan időszakban, amikor a külső finanszírozási helyzet mind feszesebb.

Mindeközben a helyi valuta meredek gyengülése és a kétszámjegyű infláció együttes hatásaként a GDP-érték 500 százaléka fölé emelkedhet a magánszektor hitelállománya, ami növeli a jövő évi kemény landolás kockázatát.

Izlandot néhány hete már a Moody's Investors Service is leminősítette.

A Standard & Poor's, a világ legnagyobb hitelminősítője, amely a külső finanszírozási kockázatokat meghatározó számos változó - például a bruttó külső finanszírozási igény, vagy az alapszintű folyó egyensúlyi helyzet - alapján "likviditási sebezhetőségi indexet" állított össze, ennek alapján nemrégiben kiadott londoni jelentésében a tágabb értelemben vett felzárkózó térség legsebezhetőbb gazdaságának nevezte az izlandit.