A varsói tőzsdére készül az OTP

Vágólapra másolva!
Ma délután közös sajtótájékoztatón jelenti be Ludwik Sobolewski, a varsói értéktőzsde elnöke és Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója, hogy a bank kezdeményezte papírjainak a lengyel piacra történő bevezetését - erősítették meg a Napi Gazdaságnak lengyel források a Reuters értesülését.
Vágólapra másolva!

A régió leggyorsabban fejlődő tőzsdéjén történő megjelenés egyáltalán nem lenne logikátlan lépés az OTP-től, bár a korábbi magyar próbálkozóknak (a Molt még mindig jegyzik Varsóban, sőt egy időben indextag is volt, a BorsodChemet azonban onnan is kivezették) nem sikerült jelentős forgalmat produkálnia odakint.

A varsói tőzsdén való megjelenés előnyeként azt szokták felhozni szakértők, hogy a komoly vásárlóerőt képviselő, ám törvényileg a belföldi piacra szorított helyi nyugdíjalapok így vásárolhatnak a megjelenő részvényeiből, ami plusz keresletet, azaz a remények szerint emelkedő árfolyamot generálhat. (A Mol esetében azonban ennek nem volt érzékelhető hatása.)

Egy előnye mindenképpen lesz az OTP varsói megjelenésének, így ugyanis jobban kiviláglik a lengyel bankok és a magyar pénzintézet részvényeinek árazása közötti különbség.

Szóváltás Varsó és Prága között

Érdekesség, hogy a pénzügyi életben szokatlan kemény hangú üzenetváltásra került sor a prágai és a varsói értéktőzsde (GPW) vezetői között. Előbbi igazgatója, Petr Koblic ugyanis egy rádióinterjúban kijelentette, hogy az eladósorban lévő prágai tőzsde számára Varsó lenne a lehető legrosszabb tulajdonos, akit csak el lehet képzelni, és ha ő szerezné meg a prágai parkett többségét, az könnyen a cseh tőzsde megszűnéséhez vezetne.

A varsói tőzsde vezetője erre úgy reagált, hogy nem érti Koblic kirohanását, erről csak az jut eszébe, hogy egy tőkepiac fejlesztése szempontjából az egyik legszükségesebb tényező az irányításhoz szükséges megfelelő képességek és képesítések megléte.

Az állami tulajdonú cégeket - ilyen a GPW is - egyébként kizárták a lehetséges vevők közül Prágában. A GWP úgy döntött, hogy - tekintettel közelgő saját privatizációjára - ennek ellenére bead ajánlatot a prágai tőzsdére.