Enyhítené a kormány a távhő áremelkedését

Vágólapra másolva!
Az úgynevezett Robin Hood adó bevezetésével oldaná meg néhány évre a távfűtés állami támogatásának emelését a kormány. Az energetikai cégekre kivetett átmeneti adó bevételeiből, vagy más fajta megoldásból minden távfűtést használó háztartás részesülne, a tervek szerint már októbertől - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A drága fűtési módot sújtó áremelkedés kompenzálására kidolgozott terveket a kormány szerdai ülésén tárgyalja. Viszont akár a 30 milliárd forint költségvetési bevételt hozó Robin Hood adó, akár másfajta hosszú távú, adóra épülő megoldás legkorábban január 1-jén léphet életbe. Ráadásul az ellenzéki pártok korábban jelezték, hogy nem támogatják az új adó bevezetését, a kormány mégis bizakodó a mai parlamenti ülés előtt.

A hosszú távú megoldás kidolgozásáig és elfogadásáig egyelőre csak gyorssegélyezésre vannak ötletek. A távfűtés állami támogatásából minden érintett háztartás részesülne, természetesen a jobban rászorulók többet, az eddig nem kompenzáltak kevesebbet kapnának.

Egy budapesti 47 négyzetméteres átlagosnak tekinthető lakásra kalkulálva a két legkisebb jövedelemkategóriában 2,1 illetve 5,2 százalékkal csökken a fűtésdíj. A nem támogatottakat pedig az új rendszer nélkül 8,8 százalékos, a módosításokkal csak 3,3 százalékos díjemelkedés sújtja - írja a Népszabadság.