Ezerpontos nyereség a tőzsdén

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 993,52 pontos, 9,24 százalékos emelkedéssel, 11 744,75 ponton zárt kedden. A vezető részvények erősödtek az előző napi záráshoz képest.
Vágólapra másolva!

A részvénypiac forgalma 22,793 milliárd forint volt kedden, ami megfelel a 22,082 milliárdos éves átlagnak.

Az OTP-részvények ára 12,94 százalékkal 2880 forintra erősödött, a bankpapír forgalma 13,606 milliárd forintot tett ki.A Mol papírjaival 4,511 milliárd forintért kereskedtek, a részvények ára a napi maximummal, 15 százalékkal 9430 forintra drágult.

A Richter-részvények 24 980 forinton zártak, ami a legutolsó záróárhoz képest 2,79 százalékos növekedés. A papír forgalma 1,656 milliárd forint volt. A Magyar Telekom papírok 2,173 milliárd forintos forgalommal 565 forinton zártak, ami 7,61 százalékkal magasabb, mint a tegnapi záró érték.

Vaszkó Szabolcs, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője szerint a jelentős emelkedés egyszerre köszönhető a régió piacain tapasztalható, 2-5 százalékos emelkedést hozó nemzetközi hangulatnak, valamint az IMF-megállapodás körvonalazódásának.

Elmondta: a hétfői nagyarányú erősödés után a korábban alulteljesítő budapesti tőzsde a jövőben képes lehet együtt mozogni a rövid távon megnyugodni látszó régiós börzékkel.

Az Erste üzletkötője ugyanakkor hangsúlyozta: a piacok jelenleg a kedvező hangulat ellenére is rendkívül "törékenyek", a magyarországi emelkedés jelentőségét pedig kissé csökkenti az átlagosnak mondható forgalom is.

Izbéki Ottó, a Buda-Cash Brókerház Zrt. üzletkötője is a Magyarországgal szembeni külföldi befektetői bizalom fokozatos helyreállását reméli a feltehetően hamarosan megszülető IMF-megállapodástól. Az emelkedő árfolyamok láttán ugyanakkor felelőtlenség lenne a hazai piac teljes megnyugvásáról beszélni, hiszen az elmúlt napokban még az amerikai tőzsdén is percről percre változott a hangulat - fűzte hozzá.