Szlovákia csökkentené a hiányt

Vágólapra másolva!
A szlovák kormány tegnap elfogadta a jövő évi költségvetés végleges tervezetét, amely továbbra is 6,5 százalékos GDP-növekedésből indul ki, noha a szlovák jegybank már jelezte: rövidesen lerontja a 2009-re vonatkozó prognózisát.
Vágólapra másolva!

A szlovákiai kereskedelmi bankok makroközgazdászai a jövő évre 4-5,5 százalék közötti növekedést várnak. A Fico-kabinet tartja magát a korábban kitűzött célhoz, azaz a GDP-arányos államháztartási hiányt az idénre tervezett 2 százalékról 2009-ben 1,7 százalékra faragják le, és a deficitet 2011-re fel akarják számolni. (A Bloomberg értesülése szerint ugyanakkor Jan Pociatek pénzügyminiszter közölte, hogy az idei hiány a legfrissebb előrejelzések szerint 2,2 százalék lehet.)

Az infláció jövőre 4 százalékra csökkenhet, a munkanélküliség pedig 9,4 százalékra mérséklődhet az idei 9,9-ről. A reálbérek 4,6 százalékkal nőhetnek jövőre - tájékoztat a Napi Gazdaság

Növekvő bevételi és kiadási tételek

A jövőre már az euróövezethez csatlakozó ország költségvetése már euróban készült, ami furcsa, hogy a késő tavasszal kidolgozott tervezethez viszonyítva a büdzsé kiadási oldalát váratlanul 13,5 milliárd euróról 14,1 milliárd euróra növelték. Ennek hátteréről a pénzügyminiszter nem volt hajlandó magyarázattal szolgálni, a sajtó képviselőinek csak annyit mondott, hogy a költségvetési kiadások több tételből állnak.

Ezzel párhuzamosan felfelé módosították a bevételi oldalt is, 13,03 milliárd euróról 13,22 milliárdra, így a költségvetés hiánya 886,7 millió euró lesz - a korábbi tervezet 497,2 millióval számolt -, ez mintegy 100 millió euróval nagyobb a 2008-ra tervezettnél. Az agrártárca a korábbi tervnél 26,5 millió euróval többet kap, a mezőgazdaságban vállalkozók számára nyújtott közvetlen uniós támogatásokat a lehető legmagasabb szintre, a régi uniós tagországokban fizetett támogatások 90 százalékára növelik.

A 2009-es büdzsé fő nyertese a közlekedési tárca (az idei 1,07 milliárd euró helyett 1,37 milliárd eurót kap), valamint az oktatási minisztérium (a 2008-as 1,84 milliárd helyett jövőre 2,17 milliárd a terv). A költségvetés vesztese a munkaügyi és szociális minisztérium, amelynek tervezett keretéből 68,5 millió eurót lecsíptek, jövőre 1,89 milliárd euró áll rendelkezésére, azaz csupán 130 millió euróval több, mint az idén. Ennek az a magyarázata, hogy a Fico-kabinet újra megnyitja a magánnyugdíjpillért, és azzal számol, hogy a pénzügyi krízis hatására mintegy 150 ezer ügyfél visszavándorol az állami nyugdíjfolyósítás rendszerébe - írja a Napi Gazdaság.