Erősődött nyitáskor a tőzsde

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 156,26 pontos emelkedéssel, 21 125,84 ponton nyitott hétfőn, ami a pénteki záró értékéhez képest 0,75 százalékkal erősödés.
Vágólapra másolva!

Optimista nemzetközi tőkepiaci hangulatban emelkedhetnek a részvényárak hétfőn a Budapesti Értéktőzsdén.

Illés László, a QUAESTOR Zrt. elemzője optimista nyitásra számít. Véleménye szerint az amerikai piac pénteki pozitív zárása és az olajár drasztikus csökkenése alapozza meg a kedvező hangulatot Európában, így a főbb nyugat-európai tőzsdeindexek is pozitív tartományban nyithatnak.

Hozzátette, hogy a hét további részében, csütörtökig makro szinten nem lesz jelentős piacmozgató esemény, inkább az Európában és Magyarországon megjelenő vállalati gyorsjelentések fogják meghatározni a hangulatot.

A BUX pénteken 227,44 pontos, 1,07 százalékos csökkenéssel, 20 969,58 ponton zárt.

Emelkedéssel indított Nyugat-Európa

A szakértők rámutattak: a tőzsdemutatók a kereskedés kezdetén 6 hete a legmagasabb szintre emelkedtek elsősorban az olajipari részvények drágulására. Ezt a kőolaj árának az orosz-grúz katonai konfliktussal összefüggő emelkedése váltotta ki, mivel a konfliktus veszélyezteti az energiaellátást a Kaszpi-tenger térségéből.

A tőzsdemutatók erősödéséhez hozzájárultak a járműgyártók, amelyeknek a részvényárait a gyenge euró erősítette.

Röviddel 9:30 előtt a válogatott európai részvények FTSEurofirst 300 indexe 1 százalék emelkedéssel 1210,48 ponton állt.

Ugyanekkor a frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 40 ponttal 6602 pontra nőtt, a londoni FTSE100 index 41 ponttal 5530 pontra erősödött.

A hétfői kereskedés kezdetén vállalategyesülési hírek is növelték a tőzsdemutatókat, így az a hír, hogy az amerikai UPS tárgyalásokat folytat a TNT holland csomagküldő felvásárlásáról.

A kereskedés kezdetén összességében erősödtek a banki részvények és a bányaipari papírok.

Erősödött a Nikkei

Két százalékkal erősödött a tokiói értéktőzsde fő mutatója hétfőn.

A 225 válogatott részvény Nikkei indexe 262,50 pont emelkedéssel 13 430,91 ponton fejezte be a napot.

A szakértők elmondták, hogy különösen az exportra termelő cégek árfolyama nőtt a jen napközbeni gyengülésére. A befektetői derűlátást erősítette, hogy az elmúlt hetekben közel 20 százalékkal csökkent a kőolaj ára. Ennek hatására mérséklődtek az inflációval és a vállalati nyereségalakulással kapcsolatos aggodalmak.