Az Alkotmánybíróság dönt az egységes agrártámogatási rendszer (SPS), mivel Sólyom László köztársasági elnök az testület véleményezését kérte. Ha márciusig nem születik döntés, akkor marad a régi támogatási szisztéma.

Sereg András, az Alkotmánybíróság szóvivője a Népszabadságnak azt mondta, hogy az SPS ügyét a testület soron kívül tárgyalja, de így sem tudnak garanciát vállalni arra, hogy év végéig döntést tudnak hozni. Márpedig ennek híján nem léphet e rendszer hatályba, hiába fogadta el az országgyűlés. Az SPS bevezetéséhez szükséges jogszabályok legvégső kihirdetési ideje március, ha eddig nem születnek meg a szükséges döntések, akkor 2009-ben az idei szisztéma lép érvénybe.

Gráf József bízik az SPS bevezetésében, hiszen mint mondta, az SPS az uniós jogszabályokkal harmóniában jött létre, és azt a parlament október 20-án el is fogadta.

Sólyom László azért kérte a rendszer kivizsgálását, mert szerinte a haszonbérbe adott földek forgalmi értékét csökkenteni kéne, hiszen a támogatás a termelőket és nem a tulajdonosokat illeti - fogalmaz a Népszabadság.

Az agrártárca véleménye szerint az SPS mind a bérbeadónak, mind a bérlőnek előnyös. A föld értékének emelésére a minisztérium szerint azért van szükség, mert a magyar földpiacot 2011-ben meg kell nyitni, és jó lenne, ha a külföldi befektetőkbe már most tudatosulna, hogy magasabb árral kell számolniuk.