Félezren veszítik el a munkájukat Vas megyében a mobiltelefonok iránti visszaeső kereslet miatt. A Laird Technologies nemrég még bővítésen gondolkodott, most villámgyorsan leépít.

Két hónap alatt félezer embert küldenek el a Laird Technologies szombathelyi üzeméből - adta hírül kedden a Vas Népe című megyei lap online verziója. A világ egyik vezető elektronikai alkatrészgyártója 2005 áprilisában jegyeztette be magyarországi cégét, és kevéssel később Szombathelyen meg is nyitotta gyárát.

A világ számos pontján ötvennél is több egységgel rendelkező, a legnagyobb márkákat kiszolgáló amerikai vállalat annak idején azért döntött a vasi megyeszékhely mellett, hogy termelését közelebb hozza az egyik legnagyobb megrendelőjéhez, a Jabil Circuit üzeméhez, így pénzt és időt takarítva meg.

A Jabil Circuit azóta bezárta gyárát, a Laird Technologies szombathelyi egysége viszont továbbra is kapott megrendeléseket, és 700 embert foglalkoztatva tovább működött. Néhány hónapja a cég még további létszámbővítéssel járó fejlesztéseket fontolgatott, a gazdasági válság miatt azonban megváltozott a szándéka.

Ola Fredriksson, a Laird Technologies magyarországi ügyvezetője a lapnak nyilatkozva elmondta: a telefonok iránti kereslet hirtelen olyannyira drasztikusan csökkent, hogy novemberben a vállalat kénytelen volt leépíteni a kölcsönmunkásait, a megmaradt 375 közül 127-nek pedig pénteken jelentették be, hogy február 5-ével megszűnik a munkahelye.