Harmadik hete veszít az S&P 500

Vágólapra másolva!
Vegyesen zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók pénteken. A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 0,8 százalék (11,8 pont) emelkedéssel 1477 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 8078 ponton zárt 0,6 százalék (45 pont) hanyatlással.
Vágólapra másolva!

A MarketWatch ugyanakkor megjegyzi, hogy a legszélesebb merítésű index, az S&P 500 immár harmadik egymást követő héten teljesít összességében mínuszban. Ezúttal 2,1 százalékos volt a heti mínusz, ezen alig enyhített a pénteki félszázalékos emelkedés. Heti szinten a Dow Jones is veszített értékéből, ami a múlt péntekhez képest 2,5 százalékos mínusz. Bár a Nasdaq pozitívan zárt pénteken, ez a mutató alakult a legrosszabbul a héten, hiszen 3,4 százalékot veszített a technológiai részvények legfőbb indexe.

A szakértők azt mondták, hogy a befektetőket nyomasztják a vállalati profitkilátások, és egyelőre semmi jele annak, hogy a végéhez közeledne a világgazdaság lassulása.

Bár a várakozásoknak megfelelő negyedéves eredményről számolt be a - gazdaság helyzetét általában jól tükröző - General Electric, arra is figyelmeztette befektetőit, hogy 2009 különlegesen nehéz esztendőnek ígérkezik. Ez tovább erősítette a bizonytalanságot, hiszen a GE szerteágazó tevékenységével a piac csaknem minden szegmensében jelen van.

Számos európai vállalatot érint rendkívül kedvezőtlenül az egyre szélesedő recesszió; brit adatok pedig azt jelzik, hogy a szigetország gazdasága 1991 óta első ízben került - immár a hivatalos adatok alapján is recesszióba.

A negyedéves amerikai vállalati eredmények nagy számban érkeztek. A Harley-Davidson pénzügyi jelentése gyengébb volt a vártnál, ugyanakkor üzembezárásokat és 1100 fős leépítést jelentett be.

Gyengült a világ legnagyobb építő- és bányagépgyártója, Caterpillar, miután riválisa, a japán Komatsu Ltd visszafogta idei nyereség előrejelzését a globális kereslet jelentős visszaesése miatt.

A mégoly gyászosan alakuló gyorsjelentési szezon is hoz azonban kiemelkedően jó eredményeket: a Google Inc például a Wall Street elemzői által vártnál is magasabb profitot ért el, ami erősítette a Nasdaq mutatóját.

A WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 2,80 dollárral 46,47 dollárra nőtt a New York-i árupiacon (NYMEX) márciusra.

Tőzsdezáráskor New Yorkban az euró 1,2990 dollárra gyengült a csütörtök késő esti 1,2997 dollárról (-0,05 százalék). A dollár 88,80 jenre erősödött az előző napi 88,77 jenről (+0,03 százalék).

Az euró 288,55 forintot ért az egy nappal korábbi 283,75 forint után (+1,69 százalék). A dollár 221,81 forinton volt a csütörtöki 218,05 forintot követően (+1,72 százalék).

New Yorkban az arany ára unciánként a legközelebbi, januári határidőre 37,10 dollárral 895,30 dollárra emelkedett.