Rossz eredmény után szárnyal az ING

Vágólapra másolva!
Fél évszázada nem látott rossz eredménnyel ért el a múlt év utolsó negyedében az ING-csoport. A legnagyobb európai pénzügyi szolgáltatók közé sorolt cég a kiábrándító eredkmény miatt leépítésekről döntött.
Vágólapra másolva!

A holland ING-csoport az "erőteljesen romló" piaci feltételek miatt 3,3 milliárd eurós veszteséget produkált az múlt év utolsó negyedében, hasonalóan gyenge eredményre fél évszázada nem volt példa. A társaság egyúttal bejelentette, 7 ezer fős - az összlétszám 5,4 százalékát érintő - létszámleépítést hajt végre.

A bankcsoport arra számít, hogy egész évet mintegy 1 milliárd eurós veszteséggel zárja majd, amikor február közepén közzéteszik a végleges adatokat.

Állami segítség

Az ING bizonytalanná vált amerikai ingatlanpiaci részvényekkel fedezett 27,7 milliárd euró értékű értékpapírjait döntően a holland kormány veszi át bonyolult üzlet keretében. Ehhez a portfólióhoz az állam a részvények névértéke alatt 10 százalékkal jut hozzá, viszont az államot illeti a portfolioba befolyó pénzek 80 százaléka.

A csoport mérlege az állami beavatkozás révén jelentősen javul: az úgynevezett Tier 1 tőkemegfelelési mutató, ami a múlt év októberében 6,5 százalékról 8 százalékra javult a korábbi 10 milliárd eurós állami tőkeinjekció hatására, most 9,5 százalékra emelkedik.

A 130 ezer alkalmazottat foglalkoztató társaság a hétezer fős létszámleépítéstől 2009-ben mintegy 1 milliárd eurós megtakarítást remél. További takarékoskodást jelent a vállalati központ kiadásainak visszafogása, az ING Direct japán bankszolgáltatás kiépítésének elhalasztása és a Forma-1-es Renault-csapat támogatásának felülvizsgálata.

Szárnyalás

Az ING helyzete stabilizálódását jelentő hír hatására a társaság részvényei 13 százalékkal emelkedéssel nyitottak Amszterdamban, dél körül pedig már több mint 20 százalékos pluszban voltak.

A bankcsoport egyábként megválik Michel Tilmant vezérigazgatótól, helyét várhatóan Jan Hommen, a felügyelőbizottság elnöke, korábban a Philips Electronics és az Alcoa vezetője veszi majd át az április 27-i közgyűlésen. Addig Eric Boyer igazgatótanácsi tag vezeti a csoportot.