Vitáznak a kamatadó felfüggesztéséről

Vágólapra másolva!
Terítékre került a kamatadó két éves felfüggesztésének gondolata, mint a válságkezelés első intézkedése - írja a Világgazdaság. A szakma megosztott arról, hogy a kamatnyereségek adómentessége növelné-e érdemben a megtakarításokat, abban azonban viszonylag nagy az egyetértés, hogy válság ellen jobb lenne a munkaterheket csökkenteni.
Vágólapra másolva!

A múlt év végére körülbelül 70 milliárd forint bevételt várnak a 20 százalékos kamatadóból, tehát a felfüggesztése is nagyjából ekkora összeget emésztene fel évente. Az intézkedés célja a megtakarítások ösztönzése, az állampapírok keresletének növelése lenne.

Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst&Young adószakértője szerint nem lenne megváltás a megtakarításoknak a kamatadó eltörlése. Mint mondta: a bevezetése után sem csökkent, hanem éppenséggel nőtt a megtakarítások összértéke, szerinte tehát kevesekre hatna az intézkedés.

Ehhez a gondolathoz kapcsolódik Zara László, az adókamara elnöke, aki szerint a lakosság mindössze 15 százaléka tesz félre. A reálkamat meglehetősen magas, ennek ellenére sem nagy a megtakarítási hajlandóság - teszi hozzá Felcsuti Péter, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója.

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége viszont szimpatizál az ötlettel, mert - mint Timmel András, a szövetség főtitkára elmondta - minden olyan javaslatot, amely a megtakarításokat ösztönzi, támogatnak.

Barcza György szerint makrogazdasági szempontból sem lenne jó a felfüggesztés, mert az az adórendszer vezet a legoptimálisabb termeléshez, amelyben a jövedelmek azonos adókulccsal adóznak. A legtöbb elemző egyetért abban, hogy válságkezelésre inkább a munkát terhelő járulékokat kellene csökkenteni, akármilyen kis mértékben is, mert annak nagyobb gazdaságélénkítő hatása lenne - írja a Világgazdaság.