Csökkent a világ nyugdíjalapjainak vagyona

Vágólapra másolva!
Meredeken zuhant tavaly a világ nyugdíjalapjai által kezelt befektetések értéke a recesszió okozta tőkepiaci visszaesések miatt, áll a londoni City egyik vezető adatközlő cégének új összesítésében, amely szerint a nyugdíjrendszerek finanszírozására a hosszú távú demográfiai folyamatok is kockázatot jelentenek.
Vágólapra másolva!

A londoni pénzügyi központ nemzetközi promóciós feladatait ellátó társaság, az International Financial Services London (IFSL) februárra szóló havi globális helyzetjelentése szerint 2007 vége és 2008 vége között 18 százalékkal, valamivel több mint 30 ezer milliárd dollárról 25 ezer milliárd dollárra csökkent a legnagyobb gazdaságok nyugdíjalapjainak kezelt befektetési értéke.

Az elemzés szerint a nyugdíjalapok megtérülési rátája tavaly a legtöbb vizsgált országban mínuszba fordult, miután a különböző típusú befektetési konstrukciók zömének értéke csökkent.

A fejlett ipari gazdaságok alkotta OECD-térségen belül a nyugdíjalapok nominális megtérülési rátája átlagosan mínusz 19 százalék volt 2008 első tíz hónapjában. Az átlagtól a nagy-britanniai alapok tértek el érdemben: ezek ágazati szintű megtérülése mínusz 10 százalék volt, tekintettel arra, hogy a brit alapok portfolióiban kisebb súlyúak a részvénypiaci befektetések, és a font árfolyamvesztesége miatt a külföldi befektetések hozadékának fontértéke növekedett, áll az IFSL havi jelentésében.

Egyre kevesebben tartanak el egyre több embert

A cég kitér a nyugdíjrendszerekre ható hosszú távú demográfiai tényezőkre is. Az elemzés szerint a hosszabbodó élettartam, a csökkenő születési arány és a korai nyugdíjazás gyakorlata nyomán számos fejlett országban meredeken növekedni fog az úgynevezett eltartottsági ráta, vagyis a nyugdíjasoknak a munkaképesekhez mért aránya.

A szervezet előrejelzése szerint azonban a következő évtizedekben a fejlett gazdaságokban ez az arány teljesen átfordul. Az IFSL azzal számol, hogy Németországban az eltartottsági ráta a 2005-ben mért 28 százalékról 2050-ig 54 százalékra, Franciaországban 25 százalékról 45 százalékra, Olaszországban 30 százalékról 60 százalékra, Nagy-Britanniában 24 százalékról 40 százalékra, az Egyesült Államokban 18 százalékról 34 százalékra, Japánban 30 százalékról 74 százalékra emelkedik.

Ennek a folyamatnak a finanszírozási kockázataira más nagy londoni házak is felhívták már a figyelmet.

A Standard & Poor's egy korábbi előrejelzése szerint - a jelenlegi nyugdíjrendszer és hasonló demográfiai változások mellett - 2050-re az Egyesült Államok teljes GDP-arányos kormányadóssága 239 százalékra, Franciaországé 235 százalékra, Németországé 221 százalékra, Nagy-Britanniáé 160 százalékra duzzad, az idősödő népesség eltartásának várható költségvetési terhei miatt.