Egyre hosszabb a bankok feketelistája

Vágólapra másolva!
Egyre többen vannak a bankok lakossági "feketelistáján": egy év alatt 55 százalékkal emelkedett a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) lakossági részében nyilvántartott élő hitelmulasztások száma - mondta Nagy Róbert, a KHR-t üzemeltető BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. elnök-vezérigazgatója az MTI-nek csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A lakossági "feketelistán" 2007 végén még 433 ezer, 2008 végén már 669 ezer élő mulasztást tartottak nyilván. A növekedés a 2006. év végi 281 ezres élő tételhez képest még drasztikusabb, közel két és félszeres. A rendszerben nyilvántartott összes - élő és lezárt - lakossági mulasztás száma 2008 végén mintegy 999 ezerre rúgott.

Az új mulasztások száma havonta 20-30 ezerrel növekszik, míg korábban havi 10-15 ezerrel - hívta fel a figyelmet Nagy Róbert. Az új mulasztások növekedése 2007 harmadik negyedévében kezdett megugrani. A negatív csúcs tavaly júliusban volt, amikor 39 ezer darab új mulasztás került be az adatbázisba.

Az elnök-vezérigazgató úgy vélekedett, hogy a tavalyi negyedik negyedévben begyűrűzött gazdasági világválság hatása a KHR lakossági adatain a bekerülési szabályok miatt még nem érződik, az első negyedév végén, illetve a második negyedévben lehet számítani erre.

A KHR "feketelistájára" azok adatai kerülnek, akik legalább a minimálbér (jelenleg 71 500 forint) összegét kitevő kölcsönösszeg megfizetésével, több mint 90 napon át késlekednek. Az is felkerül a listára, aki hamis okmánnyal igazolja magát, hamis adatot közöl, vagy bankkártyával visszaélést követ el. Az adatokat a mulasztás megszűnését követően még öt évig nyilvántartják.

A lekérdezések számának alakulása az elnök-vezérigazgató szerint a tavalyi utolsó negyedévet és idei első hónapot tekintve is a hitelezés megtorpanására utal, főleg a lakossági szektorban. A hitelezési aktivitás a vállalati szektorban is mérséklődött, ám kisebb mértékben - mondta Nagy Róbert.