Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Az új jogszabály drágíthatja a hiteleket

Vágólapra másolva!
A parlament hétfőn elfogadta, így a végszavazásra vár a bankok hitelszerződéseinek módosításáról szóló törvényjavaslat. Bár a hitelintézetek még nem hallatták hangjukat, a Napi Gazdaság szerint az Alkotmánybíróságon kívánják megtámadni a jogszabályt, amely a bankok szerint növelheti a hitelek költségét.
Vágólapra másolva!

Hétfőn a parlamentben elfogadták a pénzügyi intézmények hitelszerződés-módosítását szabályozó törvényjavaslat szigorítására vonatkozó módosító indítványokat.

Valamennyi képviselő igennel szavazott arra a kitételre, amely az élő szerződésekre is kiterjeszti az egyoldalú, az ügyfél számára hátrányos módosítás korlátozását. A hitelintézeti törvénynek az egyoldalú módosítás tilalmával kiegészített rendelkezései a hatálybalépést megelőzően csak a jelzálogbankok által nyújtott fedezett kölcsönökre nem vonatkoznak majd. A törvény az új szerződésekre a kihirdetést követő harmincadik napon lépne életbe - derül ki a Napi GAzdaság összefoglalójából.

A jogszabály a lakossági ügyfelek mellett a mikrovállalkozásokra is vonatkozna. A fogyasztóval vagy mikrovállalkozással kötött hitel- vagy lízingszerződés módosításáról legkésőbb a módosítás hatálybalépésekor a pénzügyi felügyeletet (PSZÁF) tájékoztatni kell. HA a PSZÁF azt észleli, hogy az érintettek megszegik a szabályokat, soron kívül intézkedhet. A felügyeleti döntéssel szemben nem lehet fellebbezni. Egy másik módosító indítvány alapján a szerződés egyoldalúan nemcsak új díj bevezetésével nem módosítható, új költséget sem alkalmazhatnak a bankok. A hitelintézetek egységesen 60 napos határidőt kaphatnak a hirdetményi és postai úton történő tájékoztatására.

A jogszabály a végszavazásra vár, a bankok azonban még nem közölték a nyilvánossággal álláspontjukat. A Napi Gazdaság úgy tudja, a Magyar Bankszövetség az Alkotmánybíróságon tervezi megtámadni a jogszabályt.

A bankszektor név nélkül nyilatkozó illetékesei szerint az jogszabály nyomán a hitelek költségei emelkedhetnek, hiszen a kondíciók egyeztetési miatti kiadásokat, valamint azt a kockázatot, ha az adós nem egyezik bele a számára hátrányos módosítása, felmondhatja a szerződés, át fogják hárítani az ügyfelekre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről