Vágólapra másolva!
Jelentősen, az év első két hónapjában több mint 26 százalékkal esett vissza a Kínába irányuló közvetlen külföldi tőkebeáramlás - közölte hétfőn a pekingi kereskedelmi minisztérium.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Külföldi vállalatok februárban 5,8 milliárd dollárt fektettek be Kínában, ez 16 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi év ugyanezen hónapjában. Januárban 33 százalékkal csökkent a külföldi tőkebeáramlás éves összehasonlításban.

Tavaly szeptember óta jelentősen visszaesett a kínai kereskedelem volumene és a tőkebefektetések értéke, mert a világgazdasági válság miatt csökkent a kínai áruk iránti kereslet. Ennek ellenére akadnak vállalatok, amelyek továbbra is bővítik kapacitásukat Kínában. A pekingi kormány próbál minél több tőkét vonzani olyan korszerű technológiájú iparágakba, mint például a számítógépes félvezetők gyártása.

Kína emellett továbbra is keres új befektetési lehetőségeket - közölte a kereskedelmi minisztérium szóvivője. Mint elmondta, újabb üzleti delegációkat küldenek külföldre, de konkrét célországot nem említett. A múlt hónapban 200 fős, üzletemberek és állami tisztségviselők alkotta hivatalos kínai küldöttség tett négy országot - Nagy-Britanniát, Németországot, Spanyolországot és Svájcot - érintő körutat Európában. A delegáció összesen 13 milliárd dollár értékben kötött üzleti megállapodásokat a négy országban, a kormány közlése szerint.

Ebben a hónapban egy másik kínai küldöttséget menesztettek Európába. Ennek a feladata vállalati fúziók és befektetési lehetőségek felkutatása többek között az autógyártás, a textilipar, a vegyipar és az energiatakarékosság területén. A hivatalos kínai magyarázat szerint a kölcsönös befektetések és kereskedelmi ügyletek ösztönzőleg hathatnak a válságba jutott világgazdaságra.