Csányi 285 forintos eurót vár év végére

Vágólapra másolva!
Az OTP elnök-vezérigazgatója szerint az év végére 285 forint körül lesz az euró árfolyama. Csányi Sándor az InfoRádió Aréna című műsorában csütörtökön úgy vélekedett: a Bajnai-program alkalmas arra, hogy visszatérjen az ország fizetőképessége iránti bizalom.
Vágólapra másolva!

A bankár közölte: a kormány reálisan méri fel a helyzetet, programjára nem jellemző az elmúlt tíz év költségvetési "alul-felül tervezése".

Csányi Sándor szerint elérhető, hogy az euró árfolyama a 280-295 forint közötti sávban mozogjon, és a befektetők elhiggyék, ennél jelentősebb elmozdulás nem várható.

A forint jelentős esése az elmúlt hónapokban annak is következménye volt, hogy korábban túlértékelt volt a magyar fizetőeszköz. Az euró 230 forint körüli árfolyamát mesterségesen tartotta fenn a magas jegybanki alapkamat - mondta a bankvezető, aki már tavaly is a 260-270 forint körüli árfolyamot tartott volna reálisnak.

Szerinte ha a forintot ezen a szinten érte volna a válság tavaly októberben, akkor az árfolyam kevésbé mozdult volna ki. Csányi Sándor úgy vélekedett, hogy a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa nem folytatott megfelelő monetáris politikát.

A jegybanktörvény sem szabályozza megfelelően a monetáris politikát, mert az lehetetlen, hogy egy ilyen testület kizárólag az infláció alapján döntsön - mondta az OTP vezetője.