Dolgozók támadták meg az acélóriás központját

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb acélipari csoportja, a nyugat-európai-indiai ArcelorMittal mintegy ezer francia és belga dolgozója kedden megtámadta a cég luxembourg-i központját, miközben odabent a részvényesek közgyűlése zajlott.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A tüntetők, az elbocsátások ellen tiltakozva, füstbombákat és vasdarabokat hajigálva ostromolták a rendőrség védte épületet. Egy embert őrizetbe vettek, de a nap folyamán szabadlábra helyezték. Az épület alsó szintjét a betört ablakokon át elárasztotta a füst, de a közgyűlés a felső szinten folytatódott.

A részvényesek meghallgathatták, hogy az acélkereslet idén 15-20 százalékkal csökkenhet a világon - a második világháború óta a legnagyobb ütemben -, mert a Kínában és Indiában habár lassabban, de folytatódó gazdasági növekedés nem kárpótol az amerikai és az európai visszaesésért. Februárban még csak 7-10 százalékos világkereslet-csökkenést jósoltak a cégnél. Az ArcelorMittal maga a termelés felére csökkentésével reagál az első félévben. A csoport 25 nyugat-európai kohója közül csak kilenc működik.

Az ArcelorMittal egyelőre elkerülte a nagyarányú, tartós elbocsátásokat, de önkéntes távozást ajánlott fel világszerte 315 ezer alkalmazottja közül 9 ezernek. A fizetéseket bafagyasztották, a szerződéses dolgozók közül soknak nem újították meg a munkaszerződését, a határozatlan időre alkalmazott dolgozók csökkentett bért kapnak a leállások idejére. Az igazgatótanács tagjainak 15 százalékkal, a magas szintű vezetőknek 10 százalékkal csökkentették az illetményét. A dolgozók elégedetlenek, mert a vállalatvezetés nem terjeszt elő menetrendet a termelés helyreállítására.

Az első negyedévben az ArcelorMittal vesztesége 1,063 milliárd dollár volt adó után, a tavalyi első negyedévi, 2,371 milliárd dolláros adózott eredmény helyett. A bevétel 49,3 százalékkal 15,122 milliárd dollárra csökkent 29,809 milliárdhoz képest, miközben az értékesítés 45,2 százalékkal 16 millió tonnára fogyatkozott 29,2 millió tonnához képest.

Tavaly az ArcelorMittal adózott eredménye 9,3 százalékkal 9,399 milliárd dollárra csökkent a 2007-es 10,368 milliárdról. A bevétel 18,7 százalékkal 124,936 milliárd dollárra nőtt 105,216 milliárdról, miközben az értékesítés 7,3 százalékkal 101,7 millió tonnára csökkent 109,7 millió tonnáról.