Az E.ON 60 milliárd forint fogyasztói tartozást követel

Vágólapra másolva!
Az E.ON hatvanmilliárd forint megfizetését kéri a kormánytól a fogyasztók által felhalmozott tartozás ellenében - tudta meg a Magyar Nemzet. A kormány és az energetikai óriáscég tárgyal, de a megbeszélések kimenetele egyelőre erősen bizonytalan. A lap szerint kudarc esetén a német cég ki is szállhat a magyar piacról, ami a Gazprom előtt nyitná meg az utat.
Vágólapra másolva!

A lap szombati számában megjelent értesülés szerint a tartozás mértékének megállapításáról és a visszafizetés módjáról folyó tárgyalásokon a hazai gázkereskedelem és -tárolás java részét magáénak mondható E.ON 170 milliárdos követeléssel nyitott. Ebből azonban hajlandó volt engedni 80 milliárdot azért, mert az év eleji orosz-ukrán gázválság alatt 80 milliárd forint körüli "extra profitra" tett szert.

Utóbb még 30 milliárd forintot engedett a cég, de a maradék 60 milliárdhoz már ragaszkodik.

Bár a lapnak az E.ON szóvivője úgy nyilatkozott, hogy már látják a fényt az alagút végén a tárgyalásokon, a lap szerint az sem kizárt, hogy a német cég kivonul a magyar piacról, ha nem lesz megállapodás.

A Magyar Nemzet úgy véli, ha kudarcba fullad az egyezkedés, két lehetőség marad, az egyik az, hogy a német cég bírósághoz fordul, a másik szerint pedig akár el is hagyhatja a magyar piacot. Ezzel az újság szerint az orosz Gazprom bevásárlásának nyitna utat.

Veszteség és kiegyenlítése

A vita hátterében a lap szerint az áll, hogy a kormány a múlt év októberében megszüntette azt a kiegyenlítő mechnizmust - a gázár képletébe épített import-korrekciós formulát -, ami a nagykereskedőnél az árfolyamkülönbségből - valamint más okokból - adódó esetleges veszteség későbbi megtérülését szolgálta.

Ezzel párhuzamosan a Magyar Energia Hivatal (MEH) által javasoltnál lényegesen kisebb áremelésről döntött - 11 százalék helyet csak 6,5 százalékról -, az E.ON szerint így olyan helyzet alakult ki, melyről a legmagasabb szinten kell tárgyalni. A megegyezést a mindeközben kialakult magarországi kormány-, illetve belpolitikai válság sem segítette.

Szorít az idő

A kormányt azonban időzavarba kerülhet, mert egyrészről nyakán a következő negyedévi gázárak július elsejei életbe lépése, s bár már nem kell 30 nappal orábban kihirdetni az új árakat, a kereskedőknek időt kell hagyni a felkészülésre. Bonyolítja a helyzetet, hogy ugyanekkor emelkedik a forgalmi adó 5 százalékponttal, valamint az is, hogy a fogyasztók - a földgáz árának nemzetközi piacokon tapasztalt csökkenése nyomán - díjcsökkenésre számatanak.

E várakozásokat azonban keresztülhúzhatják - az áfahatással "megerősített" - tartozáskiegyenlítés. A július elsejei piacnyitás miatt azonban nem lehet sokáig halogatni sem a megegyezést, sem pedig az új gázárak közlését.

Júliustól nem változik a gáz nettó ára, de mivel az áfa öt százalékkal emelkedik, ezzel a gáz is ugyanennyivel drágul - értesült a Népszabadság. A lap szombati számában azt írta, hogy értesülésüket az energiaügyi tárcánál nem kívánták kommentálni. Így a lap szerint a körülbelül egy éve tartó nemzetközi áresés a fűtési szezon előtt gyűrűzhet be Magyarországra.

A mintegy egy éve tartó nemzetközi energiaár-zuhanás tükrében egy júliusi gázáremelkedést korábban szakértők lényegében kizártak. Úgy vélték, a gáz nettó árát a kormány több tényező folytán is csökkenthetné legalább az áfaemelés mértékével. A tavaly óta tartó olajárzuhanás hatása már megjelent az általunk vásárolt orosz gáz dollárárában is, a forint pedig az utóbbi időben erősödött. Ezenkívül a kormány nem állapodott meg a nagykereskedő E.ON-nal a több mint százmilliárdos, vitatott gázártételről, vagyis egyelőre elvileg ez sem épülhet be a tarifába költségként.

A szakértők azért is számítottak a nettó ár csökkenésére, mert a kormánynak most volt utoljára lehetősége hagyományos, "hatósági" módon kihirdetni a gázárat: mostantól kezdve ugyanis a lakossági piacot felszabadítják. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kabinet helyett most már nagyobb mértékben a sokszor monopolhelyzetben lévő gázcégek határozhatják meg a lakossági gázárat.