A Barclays a BlackRockkal tárgyal

Vágólapra másolva!
Sikerülhet túladnia az angol Barclays banknak saját alvállalkozásán a Barclays Global Investorsön (BGI). A BGI iránt elsősorban az amerikai BlackRock alapkezelő érdeklődött, nagyjából 12 milliárd dollárt ajánlva érte. Ez pontosan annyi, amennyit a Barclays bank egy hónappal ezelőtt méltányosnak nevezett a Reuters akkori kérdésére.
Vágólapra másolva!

A Barclays hétfőn jelentette be, hogy ajánlatot kapott a BlackRocktól a BGI-re és az iShares-re (az utóbbi gyakorlatilag a BGI része). A BlackRock megerősítette, hogy valóban tett ajánlatot, de még mindkét cég szerint vannak témák, amik megakadályozhatnak egy közös üzletet. A Barclays éppen ezért még másokkal is tárgyal, de az üzlet valószínűnek tűnik.

"Úgy tűnik egyre közelebb kerül egy megegyezés és a felajánlott ár kétségtelenül vonzó" - mondta Ian Gordon az Exane BNP Paribas elemzője. "Nagy lehetőség, hogy optimális áron egy olyan vállalkozást szerezzenek, ami eddig kiváló növekedést produkált, de talán a későbbiekben lassabban fog növekedni, valamint hogy növeljék a tőkéjüket."

A vásárláshoz szükséges finanszírozást a BlackRock közel-keleti befektetőktől szerezheti meg, akik között viszont a Barclays részvényesei is szerepelhetnek. Katar, Kuvait és Abu Dhabi országokból összesen 3 milliárd dollárt szerezhet a BlackRock, amiért cserébe a befektetők 12 százalék részesedést kapnának a cégben.

Az eladásra ajánlott BGI 1,5 biliárd dollár értékben birtokol pénzügyi eszközöket, míg a vásárló BlackRock "csak" 1,3 biliárd dollár értékben. Ha létrejön az üzlet az eladó Barclays nem csak a vételárral lesz gazdagabb, hanem 20 százalék részesedést szerezne a BlackRockban és vele együtt két igazgatósági helyet.