A Lehman-csőd előtti szinten a félelem indexe, a VIX

Vágólapra másolva!
A globális piacok változékonyságát mérő, a befektetők félelmét tükröző, úgynevezett VIX-index a Lehman Brothers csődje előtti érték alá csökkent. Ez arra utal, hogy átmásztunk a "félelem falán - idézi az Erste piaci kommentárja a külföldi gazdasági hírforrásokat. Szakértők azonban óva intenek a túlzott optimizmustól.
Vágólapra másolva!

A szóban forgó mutató 25,35 pontra csökkent, ez pedig alulmúlja a múlt év szeptember 12-én feljegyzett 25,66 pontos értéket, ami egyértelműen a megnyugvás jele.

Bár a VIX mozgásra optimizmusra ad okot, ám az Erste szakértői óvatosak, aggódónak, mert a reálgazdasági adatok hanyatlást tükröznek, még ha a tendencia javuló is, vagyis nem gyorsuló, hanem lassuló visszaesést. Persze a helyreállt likviditás miatt a tozsdék jó képet mutatnak, de ahhoz, hogy ez így is maradhasson a reálgazdaságnak javuló teljesítményt kell mutatnia.

Egyes piaci szereplők szerint az alapkezelők állnak a háttérben, tartják, sot, vételekkel emelik az árfolyamokat, hogy a féléves záróárak magasak legyenek. A magyar piacon sok részvény - Mol, Richter, OTP - ellenállási szinthez érkezett, a BUX visszatesztelte az úgynevezett emelkedő trendcsatorna alját alulról, tehát minden adott lenne az esés folytatásához - mutat rá az Erste elemzése, amely hozzáteszi: a jó hangulatot az is jelzi, hogy ma reggel meglódult a forint.