Megmenekült a Mol olajmezője

Vágólapra másolva!
Az ásványkincsekkel foglalkozó Rosznyedr orosz állami ügynökség féléves haladékot adott a félig a magyar Mol tulajdonában álló nyugat-szibériai vegyesvállalatnak, a Zapadno-Malobalik (ZMB) olajvállalatnak, a cég koncessziós feltételeiben keletkezett szabálytalanságok kiküszöbölésére.
Vágólapra másolva!

A Kommerszant című orosz napilap múlt héten szellőztette meg, hogy visszaadhatják az orosz államnak a vállalat által kiaknázott nyugat-szibériai kőolajmezőt. A ZMB illetékesének közlése szerint azonban a Rosznyedr végül is eltekintett ettől a lépéstől.

Korábban azért merült fel a 2016-ig érvényes kitermelési engedély sürgős visszavonásának a lehetősége, mert a ZMB nem hasznosítja a kőolajjal együtt feltörő földgáz 95 százalékát, jóllehet a kitermelési engedély ezt előírja. Ez azért nem lehetséges, mert a kitermelt gázt a Rosznyefty állami vállalat vezetékrendszerébe lehetne továbbítani, azonban azt nem akarták fogadni.

A ZMB képviselője most jelezte: a kifogásolt hiányosságok megszüntetetését jelentősen elősegítené, ha a Rosneft beengedné rendszerébe a kitermelt gázmennyiséget.

A Mol 2002-ben, eredetileg az orosz Jukosz) olajcéggel alapította a nyugat-szibériai Hanti-Manysi Autonóm Területen lévő ZMB-t korlátolt felelősségű társaságként, az olajmező kiaknázására, fele-fele tulajdoni aránnyal. A mező tartalékát akkor mintegy 20 millió tonnára becsülték.