Világszerte kevesebb ékszer fogy

Vágólapra másolva!
Csaknem tizedével csökkent a világ aranykereslete az idei év második negyedében, mivel az ékszerészek jóval kevesebbet vásároltak a nemesfémből.
Vágólapra másolva!

Az ékszeripar is megszenvedte a gazdasági recessziót: az idei év második negyedében 9 százalékkal 719,5 tonnára csökkent a világ aranykereslete, jórészt amiatt, hogy az ékszerészek kevesebb aranyat vásároltak.

A nemzetközi arany tanács (WGC) adatai szerint ugyanakkor a befektetési célú vásárlások jelentősen, 151,9 tonnáról 222,4 tonnára nőttek, mérsékelve a visszaesést.

Az ékszerarany iránti kereslet 22 százalékkal 404,1 tonnára esett a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, elsősorban amiatt, hogy a legnagyobb vásárlónak számító Indiában több mint 30 százalékkal 88 millió tonnára esett vissza a felhasználás. Ugyanakkor a második legnagyobb fogyasztó, Kína kereslete 6 százalékkal 72,5 tonnára nőtt. Mérséklődött az ipari célú aranyfelhasználás is, 21 százalékkal 93,1 tonnára.

A világ aranytermelése 14 százalékkal nőtt a második negyedben, 927 tonnára az egy évvel korábbi 812 tonnáról. Az arany ára jelenleg 940 dollár unciánként, elemzők szerint a második félévben az ár 850-950 dollár között ingadozhat.