Válsághíradó: Amerikában optimizmus, idehaza mélypont

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban egyre több jel utal a válság enyhülésére, itthon azonban bizonyos ágazatok még csak most érik el a mélypontot. Szomszédaink közül a román gazdaság is rossz bőrben van, ott 150 ezer főt bocsátanak el a közszférából. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Szerdán idehaza nem várható a magyar gazdaság fejleményeit jelentősen befolyásoló adatközlés, és feltehetően külföldön is csak két figyelemre érdemes statisztika lát majd napvilágot. Németországban az augusztusi IFO index állását hozzák nyilvánosságra - Európa legnagyobb gazdasága számára ez az egyik legfontosabb hangulatmutató, amely a pillanatnyi helyzetértékelést és a következő hat hónapra vonatkozó várakozásokat egyesíti.

A Egyesült Államokban az új lakások értékesítésének júliusi adatait közlik. Az ottani piacok az utóbbi időben lelkesen fogadják a jó híreket, ha ez a szám is biztató lesz, az biztosan pozitív lökést ad majd a New York-i tőzsdének.

Ez történt kedden

A vártnál jobb amerikai bizalmi index és a lakóingatlan-árak alakulása megmozgatta a devizapiacot, ám a forint drágulása nem volt tartós.

Idehaza újabb mélypontot jelez az ingatlanpiacon a GKI negyedéves felmérése, egyúttal az új lakások árának stagnálását vetíti előre.

A cégadatokon még nem látszik az építőipar válságának vége, júliusban is 290 céggel szemben indult felszámolási eljárás az ágazatban.

Júniusban havi szinten növekedett a kiskereskedelmi forgalom, amire legutóbb januárban volt példa.

A kormány szeptember 9-én tervezi elfogadni, majd 11-én az Országgyűlésnek benyújtani a 2010-es költségvetést.

Barack Obama amerikai elnök második terminusra jelöli Ben S. Bernankét, a jegybank szerepét betöltő Fed elnökét.

Egy bírósági döntés értelmében a Fednek meg kell neveznie azon pénzintézeteket, amelyeknek rendkívüli segélyhiteleket folyósított.

Egekbe szökött a cukor és a kakaó ára a világpiacon, ami a csokoládé jelentős drágulásával járhat.

Újra fellángolni látszik a vita G20 csoporton belül a vezető banki alkalmazottak fizetésen kívüli extra juttatásairól.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő rontott Románia idei várható gazdasági visszaesésére vonatkozó előrejelzésén.

Jövőre 150 ezer embert bocsátanak el Romániában a közszférából - jelentette be Gheorghe Pogea román pénzügyminiszter.