Lengyelország
ÉLŐ
Hollandia

Három-négyévente minden nyaralót feltörnek

Vágólapra másolva!
Az ősszel elnéptelenedő nyaralóházakra mind a természet, mind a betörők komolyan megnövekvő kockázatot jelentenek. A természeti csapások (például vihar, hónyomás, csövek elfagyása) által okozott károkat jelentősen növelheti, hogy azokról a tulajdonosok esetleg csak hetekkel később értesülnek. A betörések esélyét pedig az fokozhatja, hogy egyre több értékkel szereljük fel a nyaralóinkat is.
Vágólapra másolva!

Az őszi hónapokban negyedével is megnő a nyaralóbiztosítást kötő ügyfelek száma - derül ki a CLB Független Biztosítási Alkusz adataiból. Csak első hallásra meglepő, hogy biztosítói adatok alapján évente a nyaralók mintegy 25-30 százalékába hatolnak be hívatlan látogatók.

A viszonylag alacsony kockázat azonban szinte csábítja a rossz szándékkal közeledőket. Speciálisan a nyaralókra jellemző, hogy a behatolókat nemcsak az ott található értékek vonzhatják.

A véletlenszerűen megjelenő tulajdonosok viszonylag gyakran találkozhatnak hívatlan "albérlők" jelenlétének egyértelmű nyomaival is - a beköltöző hajléktalanok általában akkor is jelentős károkat tudnak okozni a berendezésben, ha értékeket nem tulajdonítanak el.

Magasabb kockázat, egyre több érték

Az időszakosan használt ingatlanok piacának vizsgálata rámutatott: egyre gyakoribb jelenség, hogy a nyaralóingatlanok értéke - azok elhelyezkedésétől függően (Balaton, Budapest környéke) - akár többszörösen is meghaladhatja a tulajdonos fő lakóingatlanának értékét. Azt persze a betörők is pontosan tudják, hogy évről évre nő az átlagos értéke a nyaralóknak, amelyekben egyre értékesebb ingóságokat tartunk.

Az állandó lakó hiánya, illetve a lakott területtől való távolság hiánya miatt magas a kockázati szint, így ezekre az épületekre általában magasabb díjjal köthető biztosítás, mint egy hasonló, ám állandóan lakott ingatlanra. Bár kiemelt értékű tárgyakat (például művészeti tárgyakat, ékszereket) a biztosítók nem fedeznek, a nyaralókban tartott ingóságokra fedezetet nyújtanak, mégpedig az alkalmazott biztonságtechnikától függően viszonylag széles határok között - tájékoztat Bravik Attila, a CLB helyettes ügyvezetője.

Biztosítható ingóság értéke (ezer forint)**

Jellemző méret (m2)

Jellemző biztosítási díj* (forint/hónap)

Alap-biztonság
(normál zár)

+Biztonsági zár vagy hevederzár

+ Riasztó vagy törés gátló fólia

+ Távfelügyelet/ Rendőrség

60

1650-1800

500

1000

1500

2.00



*elhelyezkedéstől függően változik (kiemelt üdülőhelyen és lakott területen kívül magasabb érték)
**tipikusnak tekinthető kockázatvállalási érték egy adott biztosító adatai alapján

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről