Kevesebbet keresnek a német top-menedzserek

Vágólapra másolva!
A gazdasági válság miatt megcsappant tavaly a német csúcsvezetők javadalmazása is.
Vágólapra másolva!

A frankfurti DAX mutatóban szereplő 30 legjelentősebb német vállalat első emberei 2008-ban 21 százalékkal kevesebbet, átlagosan 2,28 millió eurót vihettek haza. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 30 százalékkal csökkentek a prémiumok.

A kisrészvényeseket tömörítő DSW érdekvédelmi szervezet szerint az adatok elemzése során nem észleltek túlzott kapzsiságot, vagy túlkapásokat a vezetők javadalmazásában, és csak szórványosan bukkantak nagy összegű prémiumok, illetve túlzott mértékű végkielégítések nyomaira.

Tavaly Németországban a Siemens első embere, Peter Löscher keresett a legjobban, évi 10 milliót. Ezzel letaszította trónjáról az évekig a lista élén álló Josef Ackermannt, a Deutsche Bank vezetőjét: ő tavaly mindössze 1,4 millió eurót vihetett haza, mert sem prémiumot, sem részvényvásárlási opciót nem kapott Németország legnagyobb bankjának vártnál gyengébb teljesítménye miatt.

A második helyezett a Linde igazgatóságának elnöke, Wolfgang Reitzle 8 millió eurót keresett. A lista végén a Commerzbank elnöke, Martin Blessing áll 600 ezer euróval. Az ő fizetését azután kurtították meg, hogy az állam beszállt a pénzügyileg meggyengült pénzintézetbe.

A DSW elemzői arra számítanak, hogy a csúcsvezetők javadalmazása még 2010-ben is erősen csökkenni fog, már csak azért is, mert a közvélemény Európa-szerte egyre hangosabban követeli, a vállalatvezetők jövedelme jobban igazodjon az adott cég teljesítményéhez.

A téma napirenden lesz a fejlett és feltörekvő országok G20 csoportjának legközelebbi, Pittsburghban tartandó tanácskozásán is.