Nagy a csönd a távfűtés áfájának csökkentéséről

Vágólapra másolva!
Még mindig nincs hír a távfűtés áfájának beígért csökkentéséről, amelynek a szocialista frakció szerint nincs is meg a forrása a jövő évi büdzsében. A PM szerint minden azon múlik, hogyan szavaznak a képviselők a javaslatról - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A szocialista frakció jelenleg nem látja a forrását a távfűtési áfa csökkentésének a formálódó 2010-es költségvetésben - jelentette ki a lapnak Kékesi Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője, aki a frakcióban a költségvetési ügyek egyik felelőse. A fűtéstámogatási rendszer átalakítása, a költségvetési keretek visszafogása miatt szerinte a rendelkezésre álló forrás nem elegendő a kulcs mérséklésére.

A kormány által eddig benyújtott javaslatok egyikében sem szerepel a távfűtés áfájának átsorolása. Pedig nyáron még arról volt szó, hogy jövő januártól a legalacsonyabb, 5 százalékos adókulcsba kerülhet a távfűtés.

Kékesi Tibor jelezte, hogy a frakció ilyen indítványt nem visz a parlament elé. A Pénzügyminisztérium szóvivője, Pichler Ferenc ugyanakkor azt mondta, a költségvetés elfogadásától függ, lesz-e forrás az alacsonyabb áfakulcs miatti bevételkiesés pótlására. Ha a képviselők nem puhítják fel a büdzsét, meglesz az adócsökkentés, de nem biztos, hogy januártól. Mivel ez a változás kedvező az adózóknak, akár év közben is hatályba léphet a módosítás - nem mellékesen pedig az EU jóváhagyására is szükség lesz - emlékeztet a Népszabadság.