Vágólapra másolva!
Éves összevetésben szeptemberben is csökkent az építőipar teljesítménye, de több jel a visszaesés mérséklődésére utal. Az új szerződések száma viszont továbbra is nagyon alacsony.
Vágólapra másolva!

Az építőipari termelés volumene 2009 szeptemberében mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 1,2 százalékkal csökkent a 2008. szeptemberihez képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Júliussal és augusztussal ellentétben szezonálisan kiigazítva a termelés szeptemberben 3,7 százalékkal nőtt az előző havihoz viszonyítva. Az év első kilenc hónapjában a termelés 2,7 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál, ami javulást mutat az első nyolc hónap 3,1 százalékos csökkenéséhez viszonyítva.

Szeptemberben is ellentétesen alakult az épületeken, illetve az egyéb építményeken - út, vasút, metró - végzett munkák alakulása. Az épületeken végzett termelési volumen szeptemberben 15,7, az első kilenc hónapban 13,2 százalékkal csökkent, míg az egyéb építmények kategóriájában rendre 17,0, illetve 11,8 százalékos volt a növekedés.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene az elmúlt hónapokhoz hasonlóan szeptemberben is magasabb volt az egy évvel korábbinál: 9 százalékkal meghaladta azt. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 1 százalékkal, az egyéb építményeké pedig 15,6 százalékkal nőtt.

A szeptemberben kötött szerződések volumene 14,5 százalékkal maradt el az előző évitől. Ezen belül épületek építésére 10,7 százalékkal, egyéb építményekre pedig 17,2 százalékkal kevesebb szerződést kötöttek. Az egyéb építmények körében a rendelések visszaesését az egy évvel korábbi, út- és vezetéképítésekre kötött nagy értékű szerződésekből eredő magas bázis magyarázza.