Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

A válság is hizlalja a Bajnokok Ligáját

Vágólapra másolva!
Paradox módon részben a gazdasági válságnak köszönheti a Bajnokok Ligája, hogy nőttek a sorozat és a benne résztvevő egyes klubok kereskedelmi bevételei. Egyévnyi BL az európai gazdaság számára felér egy vb-vel - áll egy frissen megjelent tanulmányban.
Vágólapra másolva!

A labdarúgó Bajnokok Ligája 2009-2010-es szezonjában a még versenyben lévő klubok eddig átlagosan 50 millió eurót kerestek a sorozat révén - írja a BBC internetes oldala a Mastercard kártyatársaság tanulmányára hivatkozva.

Érdekes, hogy a gazdasági válság ellenére a kereskedelmi bevételek nemhogy csökkentek volna, de nőttek. "Nehéz időkben a támogató cégeknek jobban meg kell nézniük, milyen felületeken költik el a pénzüket. Garantált megtérülést akarnak, ezért biztosra mennek, minimalizálják a kockázatot" - magyarázza Simon Chadwick, a Coventry Egyetem sportközgadász-professzora, a kutatás vezetője, hozzátéve, hogy a televíziós nézettség ismét emelkedett.

Az 50 millió euróból átlagosan 14 milliót tesz ki az európai szövetség (UEFA) részvételi és eredményességi prémiuma, 12 milliót az UEFA által visszaosztott reklámbevétel, 8 milliót a klubok saját szponzorpénze és merchandising-tevékenysége, és 6 milliót a játékoskeretek értéknövekedése. A maradék 10 millió a jegyértékesítésből származik. Az előző idényben a végső győztes Barcelona összesen 110 millió eurót kaszált.

Chadwick kitért arra is, hogy a BL csoportkörében elvérző, általában rendszeres résztvevő nagyágyúk (Juventus, Liverpool) hatalmas veszteséget szenvedtek el a kieséssel, még úgy is, hogy a második számú európai kupában, az Európa Ligában folytathatják. "A két sorozat gazdasági szempontból nem összemérhető" - jelentette ki a szakember.

A dolgozat azt is megállapította, hogy a 2009-es naptári évben a Bajnokok Ligája 6 milliárd eurós bevételt termelt az európai gazdaságnak. A sorozat jelentőségét mutatja, hogy az összeg megegyezik a 2006-os németországi világbajnokság esetében mérttel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről