Brutális rally New Yorkban

Vágólapra másolva!
A bankmentő csomag részleteiről nyilvánosságra került információk meghozták az eredményt: a New York-i indexek száguldásba kezdtek.
Vágólapra másolva!

Több mint egy hónapos csúcson zártak az amerikai indexek, miután a pénzügyminisztérium részleteket is közölt a bankmentési csomagról, a mérgezett - behajthatatlan, elértéktelenedett - követelések felvásárlási tervéről. Az amerikai kormánynak az a szándéka, hogy magántőke bevonásával tisztítsa meg a bankrendszert a mérgező követelésektől, felszabadítandó a befagyott hitelpiacot. A pénzügyminisztérium becslése szerint a magántőke társításával akár 1 billió dollárnyi mérgező eszközt lehetne kivonni a bankok mérlegéből, és ez fellendíthetné a hiteláramlást. Hozzájárult a mutatók erősödéséhez az is, hogy a múlt hónapban nőtt a meglévő lakóingatlanok eladása.

A Dow Jones ipari index (DJIA) 7775,86 ponton zárt, ez 6,8 százalékos emelkedés. A tech index, a Nasdaq Composite ugyancsak 6,8 százalékos erősödés után 1555,77 ponton zárta a kereskedést. A Standard & Poor's 500 mutató 7,1 százalékkal erősödött és csengetéskor 822,9 ponton tartózkodott. Elsősorban a banki papírok húztak: a Citigroup 19, a Bank of America 26, a JPMorgan Chase 24,7, a Wells Fargo pedig 24 százalékkal emelkedett.