Vágólapra másolva!
A válság első spanyol bankáldozata a Caja de Ahorros de Castilla-La Mancha. A takarékpénztár irányítását átveszi a Bank of Spain, az állam pedig eltünteti a 2 milliárd eurós deficitet.
Vágólapra másolva!

Felvásárlás menti meg a csődtől a Caja de Ahorros de Castilla-La Mancha nevű spanyol bankot. A vezetőséget menesztették, a kormány többmilliárd eurós hitelkerettel segít a pénzintézetnek - írja a CNN.

Ez az első eset Spanyolországban a válság kezdete óta, hogy egy bank felvásárolt egy másikat, mielőtt az tönkrement volna. A spanyol kormány eddig büszkén dicsérte a hazai bankrendszert, amiért az olyan jól ellenáll a válságnak, hála a szigorú szabályozásnak.

A megmentésre szoruló bank a Madridtól délre fekvő régióban működik, egymillió ügyfele és 500 fiókja van. Összesen 17,2 milliárd eurónyi eszközzel rendelkezik, miközben 19,5 milliárd eurós hiteltartozást halmozott föl. A bank vezárigazgatója és igazgatótanácsa feladatait ideiglenesen egy, a Bank of Spain által kinevezett trió veszi át.

A hiány pótlására a spanyol kormány 2-3 milliárd eurót szán, de Pedro Solbes pénzügyminiszter jelezte, ha szükséges, akűr 9 milliárd eurós hitelkeretet is biztosít. Maria Teresa Fernandez de la Vega miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, a betétek biztonságban vannak.

A kormány sajtóközleményében azt hangoztatta, hogy a mostani "elszigetelt eset, nem jelentős, mivel a teljes spanyol pénzügyi rendszernek kevesebb, mint egy százalékát érinti." A konzervatív ellenzék árnyék-pénzügyminisztere, Cristobal Montoro viszont kijelentette, valószínűleg több bank kerül majd hasonló helyzetbe. Tény, hogy a kormány már többször arra biztatta a bankokat, hogy vegyék fontolóra a fúziókat, a hatékonyabb válságkezelés érdekében.