Egyre gyengébb a forint, 285 fölött az euró

Vágólapra másolva!
Csendes, nyugodt kereskedelem zajlott szerda délelőtt a forint piacán alacsony forgalom mellett, de délutánra változott a helyzet. Reggel még 279 forint környékén kereskedtek az euróval, de egy vártnál rosszabb amerikai makroadat miatt 283 forint fölé ment az árfolyam, este nyolc előtt pedig már 286 forint fölé jutott átmenetileg az euró.
Vágólapra másolva!

Szerdán este nyolc előtt átmenetileg 286,10 forinton is jegyezték az eurót a devizapiacon, szemben a délelőtti 278-279 forintos szintekkel. Este nyolckor minimálisan erősödött a forint, így a kurzus visszacsúszott 286 alá, egy euróért percre pontosan nyolc órakor 285,75 forintot kellett adni. Este 11-kor 285,40 körül mozgott az árfolyam.

A gyengülés elsősorban egy rossz amerikai makroadattal magyarázható, áprilisban a várt stagnálás helyett 0,4 százalékkal esett a kiskereskedelmi forgalom az Egyesült Államokban, a világ vezető gazdaságában. Az előrejelzéseknél rosszabb adat miatt a befektetők pesszimisták lettek, a piacok negatív irányba indultak. A rossz nemzetközi hangulat miatt a budapesti tőzsdeindex jelentős mínuszba került, és a forint is veszített értékéből.

Az IMF delegáció tárgyalása körül felröppent hírek, miszerint lehet, hogy 3,9 százalékra növelik a 2009-re tervezett költségvetési hiánycélt, nem okozott különösebb elbizonytalanodást a piacon - fogalmazott még reggel Csépai Miklós, a Raiffeisen devizakereskedője. A forint mozgása nem önálló, együtt tart a zlotyval, tehát inkább az euró-dollár viszony alakítja a térségbeli devizák árfolyamát, mint a nemzeti események.

Az Erste reggeli kommentárja szerint a forint fontos feladatot hajtott végre 9 nappal ezelőtt, áttörte az addig komoly ellenállásnak számító 286 forintnál levő nyakvonalat és így az euró árfolyama "hirtelenjében" 276 forintig szaladt. A kurzus azóta korrigál a 276-281 szinten, de a banki elemzők első körben egy 270 forintig tartó eurógyengülést várnak, majd egy korrekció után, amelynek során 286 forintig is elmehet az euró, akár 260 forintig is eshet az euró árfolyama. "A három hónapos kamatkülönbözet jóval alacsonyabb, mint a két hónappal ezelőtti közel, de még messze van a válság előttitől. Mivel további kamatkülönbözet-csökkenést várunk, ezért szerintünk a forint folytatnia fogja az euróval szembeni erősödését" - írja az Erste hírlevele.

A Takarékbank elemzői szerint a nemzetközi tényezőkön túl a piaci hangulatot nagy mértékben alakíthatja a pénteken megjelenő, első negyedéves magyar GDP-adat, bár az elemzők szerint még egy viszonylag rossz adat sem okoz feltétlenül nagy változást - bár minden bizonnyal van olyan rossz adat, ami nyomot hagyna a forinton is. Az előrejelzések nagyon széles sávban szóródtak, mutatva, hogy milyen bizonytalan a piac: az elemzők 5-10 százalékos GDP-visszaesést jósolnak, azaz csak a recesszió mértéke a kérdéses.