Vágólapra másolva!
A jelentős ukrán veszteséget, illetve néhány külföldi leánybank mérsékelt eredményét a DSK, az OBH és a CKB jó teljesítménye csak ellensúlyozni tudta, így a külföldi leánycégek hozzájárulása az OTP csoport eredményéhez a tavalyi 30 százalékról gyakorlatilag nullára csökkent - derül ki az OTP Bank kedden publikált gyorsjelentéséből.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerint készült konszolidált gyorsjelentés szerint a külföldi leánycégek részesedése a hitelportfolión belül 51, a betéteken belül 40 százalék volt március végén. A teljes megképzett hitelkockázati költség mintegy 78 százaléka ugyanakkor a külföldi leánybankokhoz kapcsolódik.

A válság hatásai a jelentés szerint minden országban éreztetik hatásukat. A DSK Csoport ilyen körülmények között is kimondottan jó eredményt ért el: bruttó hitelállománya éves szinten 40 százalékkal, betétei 22 százalékkal bővültek, 7,4 milliárd forintos adózott eredménye azonban éves szinten 3 százalékos visszaesést mutat, ami döntően a jelentősen emelkedő kockázati költségek következménye.

Az ukrán leánybank 9 milliárd forintot meghaladó veszteséget könyvelt el, mindenekelőtt a jelentős kockázati költség következményeként, amit sem a stabil, éves szinten 74 százalékkal növekvő nettó kamatbevételek, sem a szigorú költséggazdálkodás nem tudott ellensúlyozni. Az éves szinten jelentős, 46 százalékos hiteldinamika nagyrészt a helyi deviza gyengülésének a következménye. A betétállomány eróziója lassult, sőt, a lakossági volumen enyhén emelkedett a 2008. évi záróértékhez képest. A portfolió minősége jelentősen romlott, de márciusban már lassult a késedelmes hitelek arányának növekedési üteme.

Az orosz leánybank adózott nyeresége 1,691 milliárd forintról 313 millió forintra mérséklődött. A hitelállomány éves szinten 33 százalékkal nőtt, azonban az elmúlt negyedévben a korábban dinamikusan növekvő hitelezés a kereslet mérséklődése következtében jelentősen visszaesett. A kockázati költségek emelkedésének hatását a szigorú költséggazdálkodás csak részben ellensúlyozta, a késedelmes hitelek aránya valamennyi termékcsoportban nőtt.

A kisebb leánybankok közül a montenegrói CKB első negyedéves adózott eredménye 594 millió forint, éves szinten 6 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest azonban 34 százalékkal emelkedett. A CKB bruttó hitelállománya az egy évvel korábbihoz képest 33 százalékkal bővült, és jelentősen javult a kamatmarzs is.

A horvát OBH 815 millió forintot meghaladó adózott nyereséget ért el, ami 24 százalékkal marad alatta az egy évvel korábbinak. A kockázati költségek növekedtek, a nettó kamat- és jutalékbevételek visszaestek. A hitel- és betétállomány kétszámjegyű dinamikája döntően az árfolyamváltozás hatása.

A szerb és a szlovák leánybank mérsékelt adózott eredményt könyvelhetett el (126, illetve 7 millió forintot), mindkettőnél csökkent a kamatmarzs és nőtt a kiadás/bevétel mutató. A román leánybank 725 millió forint veszteséget realizált.

A magyarországi alaptevékenység (OTP Core) adózott eredménye éves szinten 20 százalékkal, 40,86 milliárd forintra nőtt, hitelállománya éves szinten 12 százalékkal bővült. Az elmúlt negyedévben a hitelállomány a forintgyengülés hatását kiszűrve csökkent (-1 százalék).

A betétek állománya 4,2 százalékkal bővült az előző negyedévhez képest. A bank az első negyedévben lakossági kötvénykibocsátással 55 milliárd forint forrást gyűjtött. Nemzetközi forrásbevonásra nem került sor, ugyanakkor február végén lejárt 750 millió euró névértékű kötvényét és április elején lejárt 365 millió eurós hiteltartozását visszafizette a bank. Az OTP márciusban 1,4 milliárd euró összegű hitelről írt alá megállapodást az állammal.

A hazai csoporttagok közül a Merkantil Csoport adózott nyeresége az egy évvel korábbi 1,861 milliárd forintról 130 millió forintra esett vissza, tükrözve a szektort sújtó nehéz gazdálkodási környezetet.

Az OTP Alapkezelő 1,243 milliárd forintos eredménye ugyan 23 százalékkal kisebb, mint a bázisidőszakban, de jelentősen meghaladja a megelőző három hónap eredményét; az eszközállomány csökkenése lelassult.

Az OTP Bankcsoport magyarországi piaci pozíciói az első negyedévben hiteloldalon majdnem minden szegmensben erodálódtak a hitelezés versenytársakénál erőteljesebb visszafogása miatt. Hitelpiaci részesedése 2008 végéhez képest 0,6 százalékponttal, 17 százalékra csökkent, míg a betétek terén 0,3 százalékponttal, 24,3 százalékra javult a részesedése.

A bankcsoport hálózata az első negyedévben 23 fiókkal csökkent, döntően szlovákiai (12) és orosz (8), illetve szerbiai (4) és ukrán (2) fiókokat zártak be. Új fiók nyitására (3) csak a DSK Banknál került sor.