Az orosz kormány aggódik a Szurgutnyeftyegaz Mol-ügyletének magyarországi fogadtatása miatt, erről Igor Szecsin orosz miniszterelnök-helyettes nyilatkozott.

Hírügynökségi jelentések szerint Igor Szecsin miniszterelnök-helyettes a héten az orosz kormány aggodalmát fejezte ki a Szurgutnyeftyegaz Mol-beruházása körül kialakult helyzet miatt. Szecsin Veres Jánossal, az orosz-magyar gazdasági együttműködési kormányközi bizottság társelnökével tartott moszkvai találkozóján kijelentette: "a beruházás olyan léptékű, hogy a körülötte kialakult kedvezőtlen helyzet feltétlenül magára vonja Oroszország kormányának figyelmét".

Mint mondta, az orosz társaság megszerezte a beruházáshoz az orosz kormány támogatását. Arra is rámutatott, hogy az üzlet piaci úton jött létre, nem követelt egyéb egyeztetést, és úgy vélte, az ilyen beruházás hatékony és kifizetődő mindkét fél számára.

Szecsin meggyőződésének adott hangot, hogy "a helyzet normalizálása kedvező lehet mind az orosz konszern, mind az orosz-magyar kapcsolatok egésze számára". Kijelentette, hogy a Szurgutnyeftyegaz kapcsolatban áll a Mollal, és az orosz kormány arra számít, hogy a tárgyalások a magyar társaság feldolgozó kapacitásaiba való kőolajszállításokról szóló, hosszabb távú megállapodásokhoz vezetnek.

Az orosz politikus biztosította Veres Jánost, hogy az orosz fél kész meghallgatni a magyar kormány bármilyen javaslatát, véleményét.

- Számítunk azonban az objektív megértésre mind az üzlet részleteit, mind pedig a magyarországi közvéleményben kialakuló ellenérzések elhárítását illetően. Értjük, hogy a magyar fél feltétlenül szükségesnek tartja, hogy további tájékoztatást kapjon - mondta, és hangsúlyozta, hogy a Szurgutnyeftyegaz az európai jogszabályok szerint járt el, és az üzlet teljes mértékben piaci jellegű és átlátható volt.

A Szurgut a Mol részvényeinek 21,2 százalékával rendelkezik, ezt a részesedést március végén vásárolta meg az osztrák OMV-től 1,4 milliárd euróért.

Jelenleg a Szurgutnyeftyegaz perli a Molt a Fővárosi Bíróságon, mer a magyar cég igazgatósága megtagadta a Szurgut részvénykönyvi bejegyzését. Az orosz cég kéri a bíróságtól a Mol április 23-i közgyűlésen hozott valamennyi határozat megsemmisítését is.

Az orosz konszern nem vehetett részt a Mol közgyűlésén, ahol olyan döntéseket hoztak, amelyek szinte lehetetlenné tették részvételét a magyar vállalat vezetésében, valamint megakadályozták, hogy tovább növelje részesedését.

A Mol legnagyobb részvényese azért nem lehetett ott az áprilisi közgyűlésen, mert nem jegyezték be a Mol részvényeseinek jegyzékébe. Bár idejében jelentette részvényvásárlását az illetékes magyar hatóságnál, azt azonban a Magyar Energia Hivatal a közgyűlésig nem hagyta jóvá, mivel további információkat kért.