Kamatcsökkentésre vár a forint

Vágólapra másolva!
Az euró 270 forint körül ingadozhat a délelőtti órákban, az elemzők szerint mozgás csak a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának hétfői kamatdöntő ülése után várható.
Vágólapra másolva!

A zloty hétfőn reggel 4,20-as euró árfolyamról 4,24-ig gyengült, tükrözve a nemzetközi deviza piacokon ismét eluralkodó kockázatkerülést. A forint ezzel párhuzamosan 268,50 forintos euró árfolyamról 270-re gyengült. A befektetőket a devizapiaci erőviszonyokat átrendező jen erősödés teszi óvatosabbá. A forint árfolyamát nem mozgatta meg a legfrissebb munkanélküliségi ráta, amely teljes mértékben megfelelt a piaci várakozásoknak.

A kereskedők az MNB kamatdöntésének délután két órakor esedékes nyilvánosságra hozataláig nem várnak lényeges árfolyam változást, eltekintve a térségbeli árfolyamokat követő mozgástól. A forint 270 forint/euró közvetlen közelében ingadozhat a kamatbejelentésig.

Az MNB-től legalább 50 bázispontos kamatcsökkentést vár a piac, de a kereskedők szerint ennél nagyobbat is képes lesz feldolgozni. A forint további árfolyam változását nem is maga a kamatdöntés mértéke, hanem a döntést követő MNB nyilatkozat megfogalmazása befolyásolja. Meredek kamatvágási periódust előre jelző indoklás esetén a forint átmeneti gyengülést követően akár erősödhet is.

A Dow Jones hírszolgálat elemzői felmérése és a Reuters körkérdése szerint is ötven bázispontos csökkentést vár a szakértők többsége, de agresszívabb, 75 vagy akár 100 bázispontos csökkentés is elképzelhető. "Előfordulhat, hogy a Monetáris Tanács meglepetést okoz, mert igen erős érvek szólnak a nagyobb kamatvágás mellett" - mondta Ambrus Gábor, a londoni 4Cast elemzője a Dow Jones összeállítása szerint.

Legutóbb augusztus 24-én csökkentette ötven bázisponttal, 8 százalékra a jegybanki alapkamatot a Monetáris Tanács. A hétfő reggel 269,25 forinton álló euró idén eddig 2,16 százalékot erősödött a forinttal szemben.