Kilőtt a BUX, emelkedik az OTP

Vágólapra másolva!
Az OTP húzza felfelé a pesti tőzsdét, a BUX 24 100 pont fölött jár. Jó a hangulat a nemzetközi piacokon, így könnyen lehet, hogy kétéves csúcson zár majd az index.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 103,40 pontos emelkedéssel, 23 976,15 ponton nyitott kedden. Háromnegyed órával később már 24 100 pont fölött járt az index - a legutóbbi ilyen magas záróérték 2008 februárjából való.

Az indexet az OTP árfolyama húzza felfelé: kilenc óra előtt nem sokkal a bankpapír közel 2 százalékos pluszban volt. A jelenségre a kereskedők szerint nincs egyértelmű magyarázat. Hétfő mindenesetre bejelentette az OTP, hogy visszafizette a 2009-ben folyósított, összesen 1,4 milliárd eurónyi állami hitel fennmaradó, 700 millió eurónak megfelelő részét.

Az MTI által megkérdezett Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint az OTP tovább folytathatja a felfelé menetelést, és ma is kiemelkedhet a régióból.

A nemzetközi piacokon erősödés mutatkozik, mert lényeges bizonytalansági tényező szűnt meg az amerikai egészségügyi reformtörvény elfogadásával. Szatmári Tamás, a Raiffeisen Bank üzletkötője minimum 200 pontos emelkedést vár keddre a BUX-tól.

A BUX 326,61 pontos, 1,39 százalékos emelkedéssel, 23 872,75 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 23,3 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek.