Gyengülőben a forint, 264 fölött az euró

Vágólapra másolva!
Határozott gyengüléssel kezdte a napot a forint az euróval szemben. Az izlandi hamufelhő kis mértékben, a görög csomag kockázatai viszont komolyan rontják Európa megítélését, miközben a befektetők kockázatkerülővé váltak a rossz vállalati hírek miatt.
Vágólapra másolva!

A részvénypiacok esése és a Goldman Sachs elleni vád rontja a vállalalti szektor helyzetét, ami kihatott a devizapiacra is. A befektetők most kevésbé keresik a kockázatot, ezért a forint iránt is kisebb a kereslet.

Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője már a jegybank következő ülésére koncentrál, amelyen szerinte egy 25 bázispontos (0,25 százalékpontos) csökkentés még beleférne. Ugyanakkor azt tapasztalta, hogy a piac 50 pontos csökkentést árazott be, ami annak fényében soknak tűnik, hogy egyrészt az elmúlt vágások a 25 pontos ütemet tartották, másrészt a márciusi inflációs adat magasabb lett a vártnál.

Görögország megmentésére szóban már kötelezettséget vállaltak az eurózóna tagállamai, a gyakorlati megvalósításban azonban egyre többen kételkednek. A 30 milliárd eurós csomag legnagyobb részét a németek adnák, ahol az alkotmánybíróság könnyen elkaszálhatja a segítséget, de a politikai akarat sem túl erős. Németországban tartományi választásokat tartanak májusban, ahol a kormány elveszítheti törvényalkotó többségét a felsőházban.

Az eurózóna problémái gyengítik a közös pénzt a dollárral szemben, a keresztárfolyam már 1,35 alá esett. A forint az ilyen irányú mozgásra inkább gyengüléssel reagál.

Kisebb mértékben, de az izlandi hamufelhő is aggaszthatja az Európában reménykedőket. Az elhúzódó légzár ugyan jól jön a szárazföldi és vízi fuvarozásnak, de hosszabb távon az olajár emelkedését és az infláció megugrását hozhatja a kontinensnek. A törékeny kilábalásnak semmiképp sem tesznek jót a hasonló hírek.

Az euró 264,80, a dollár 196,80, a svájci frank 184,67 forintot ért délelőtt 10 órakor.