Demján: A társadalom felének vagyonosnak kellene lennie

Vágólapra másolva!
A gazdaságról szóló nemzeti konzultáción Demján Sándor azt mondta, hogy nincsenek csodák, a munkát kell támogatni, Parragh László szerint pedig rendezni kell a jegybank és a kormány viszonyát.
Vágólapra másolva!

Egy polgári országban a társadalom több mint felének vagyonosnak, tehát függetlennek kell lennie - mondta Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) elnöke, a legvagyonosabb magyar az Orbán Viktor kijelölt miniszterelnök által meghirdetett nemzeti konzultáció második tanácskozásán.

Demján szerint Magyarországon most nincstelenek tömegei élnek, pénzért veszik a szavazatokat, és bár sportnemzet vagyunk, de mégis 800 ezer rokkant van az országban.

"Milyen ország az, ahol a szellemi dolgozók lenézik a fizikai dolgozókat" - fogalmazott Demján, aki elmondta, hogy ma Magyarországon egy kisvállalkozó gyakorlatilag nem tud legálisan működni. "Tíz évig Magyarország a legszegénybeb lesz, minden magyarnak az az érdeke, hogy ne legyen igazam" - fogalmazott a vállalkozó, aki szerint csodaváró hangulat van, de nincsenek csodák, az új kormánynak a munkavállalást kell segítenie.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke azt emelte ki, hogy rendezni kell a kormány a a jegybank viszonyát (Orbán Viktor a választási győzelem után offshore-ügyei miatt rögtön kritizálta a jegybank elnökét). Parragh szerint a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) nem csak az infláció letörése a feladata, hanem a kormány programjának támogatása is, a rossz viszony pedig nem tesz jót a gazdaságnak.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fotó: Hajdú D. András [origo]

Matolcsy György leendő gazdasági miniszter és Orbán Viktor kijelölt miniszterelnök

Krisán László, a Széchenyi-kártyákat kezelő Ka-Vosz vezérigazgatója szerint az új kormány csontvázakat keres, de félő, hogy tömegsírokat találnak. A szakértő szerint nem csak forgóhitel kell, hanem beruházási hitelre is szükség van, de ezt szerinte nem közvetlenül az állami forrásokból kell biztosítani, hanem a banki kockázatok csökkentésén keresztül.

Orbán Viktor április 26-án, a parlamenti választások második fordulója után tartott nemzetközi sajtótájékoztatón jelentette be, hogy öt nemzeti ügyben nemzeti konzultációkat tartanak. A pártelnök akkor azt közölte, hogy a következő két-három hétben nagyobb nemzeti konzultációs eseményekre kell számítani az öt nagy nemzeti ügyben: a rend, a szociális biztonság helyreállítása, a gazdaság talpra állítása, az egészségügy megmentése és a demokratikus normák visszahozatala terén. Az első konzultáció témája a közbiztonság lesz, a második a gazdaságról szól majd.