A görög híreken föl-alá hullámzik a forint

Vágólapra másolva!
Bár elemzők még a 270-es árfolyamot sem tartották kizártnak, a forint nem bírta a görög híreket és kemény gyengülésbe fogott. Délután már visszapattant az árfolyam, fél négykor 275,5 forint volt az euró.
Vágólapra másolva!

Folyamatosan gyengült a forint péntek délelőtt, aminek hátterében az állhat, hogy a mentőcsomag ellenére előfordulhat, hogy Görögország nem tud fizetni egyes lejáró államkötvényei után, tehát gyakorlatilag csődbe kerül. Délutánra megnyugodtak a piacok, így a forint árfolyama is erősödni kezdett.

A Deutsche Bank elnöke, Josef Ackermann arról beszélt egy német televíziónak, hogy kételkedik abban, hogy Görögország a jelen állás szerint képes-e kifizetni a májusban lejáró adósságait. A bankár hozzátette, hogy Olaszország és Spanyolország gondjait megoldhatja a vasárnap éjjel elfogadott gigantikus mentőcsomag, de Portugálián már nem biztos, hogy segít.

A német kormány a bankár pesszimista nyilatkozatára reagálva közölte, hogy biztosak abban, hogy Görögország tud fizetni, ez is hozzájárulhatott az euró visszaerősödéséhez.

Az euró a dollárral szemben 1,25-ig erősödött vissza. Mivel más befolyásoló tényező most nem játszik szerepet, a forint az euróval mozog együtt. Ennek megfelelően egy euróért 275,5 forintot kértek délután fél négykor.

A dollár ugyanekkor 220,23 forintot, a svájci frank 196,29 forintot ért.