Közelíti az euró ára a 286 forintot este nyolc után

Vágólapra másolva!
Hétfőn este 8 órakor 285 fölött járt a forint-euró árfolyam. Az euró reggeli ára még 288 forint volt, de kora délután még a 283-as szintet is megközelítette az árfolyam. Késő délután ismét kissé gyengült a haza deviza, a 284-285-ös sávban mozgott a forint-euró árfolyam.
Vágólapra másolva!

Hétfőn délelőtt és kora délután szinte folyamatosan erősödött a forint, az euró jegyzése 288,50 forintról 284,50 forintra jött le délután 4 óráig, majd este hat után ismét gyengült a hazai deviza, és este nyolc körül már több mint 285 forintot kértek egy euróért a bankközi devizapiacon. A dollár árfolyama 242,50 forintról 238,50 forintra apadt estére, a svájci frank jegyzése pedig 208 forintról 205,5 forintra válátozott este nyolcra.

A magyar piacnak jót tett, hogy Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára szombati sajtótájékoztatóján azt mondta: a kabinet tartaní kívánja az előző kormány által bevállalt, 3,8 százalékos GDP-arányos hiánycélt. A bejelentés azért hatott különösen nyugtatólag, mert csütörtökön Kósa Lajos Fidesz-alelnök, pénteken pedig Szijjártó Péter kormányfői szóvivő is azt közölte: nem túlzás Magyarország esetében államcsődveszélyről beszélni.

A piacok heves mozgással reagáltak a múlt hét második felében tett kijelentésekre, az euró jegyzése 272 forint környékéről egészen 289 forintig elment. A befektetők hétfőn reggel azt mondták, hogy amennyiben kedden Orbán Viktor olyan hiánycsökkentő lépéseket jelent be, amelyek meggyőzőek lesznek, akkor tovább erősödhet a forint.