Százmilliárdos hiánnyal indul az új kormányciklus

Vágólapra másolva!
Májusban 100 milliárd forint hiánya volt a magyar államháztartásnak az önkormányzatok nélkül számolva. Az új kormány által felállított Nemzetgazdasági Minisztérium szerint az idénre tervezett hiány 84,6 százaléka teljesült.
Vágólapra másolva!

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - egyenlege május végén 736,2 milliárd forintos hiányt mutat, amely az egész éves előirányzatnak immár a 84,6 százalékát teszi ki. A tavalyi év azonos időszakában az államháztartás hiánya az egész éves előirányzat 61,3 százalékát tette ki.

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - május havi hiánya 99,2 milliárd forintra teljesült. A központi költségvetés hiánya a 2009. májusi 67,5 százalékos arányhoz képest most az egész évre tervezett költségvetési hiány 87,2 százalékát teszi ki. A költségvetés bevételei és kiadásai azonban nem egyenletesen terülnek szét az évben.

A központi költségvetés május havi bevételei az előző év azonos hónapjához képest mintegy 65 milliárd forinttal alacsonyabb összegben teljesültek. A főbb adóbevételek mind elmaradtak a tavalyi év azonos hónapjának értékeitől a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint. Túllépték viszont a tavalyi összeget a költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok bevételei, a központi költségvetési szervektől származó befizetések, valamint túlteljesültek az uniós támogatások utólagos megtérülései is.

A központi költségvetés május havi kiadásai mintegy 52 milliárd forinttal magasabb összegben alakultak, mint az elmúlt év azonos hónapjában. A kiadásokon belül az egyedi és normatív támogatások, a fogyasztói árkiegészítések, a lakásépítési támogatások, továbbá a garancia és hozzájárulások a TB alapok kiadásaihoz, (a tavalyitól eltérő finanszírozási mód és a magasabb éves támogatás következtében) a kamatkiadások, az egyéb kiadások, és az állam által vállalt kezességek érvényesítései alakultak magasabb összegben a tavalyi értéknél. Ezen felül a központi költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai - elsősorban a bevételi többleteikkel összhangban - lettek nagyobbak, mint az előző évben.

A társadalombiztosítás pénzügyi alapjai esetében a tavalyi év azonos hónapjához viszonyítva elsősorban a gyógyító-megelőző ellátások kiadásai alakultak magasabb összegben. Az összehasonlításhoz hozzátartozik, hogy a tavalyi májusi bérkifizetések előrehozása miatt a tavalyi májusi kiadás alacsonyabb, míg az április havi magasabb volt, mint az idei. Ezen túlmenően a nyugdíjkiadások is meghaladták az előző évi összeget. A bevételi oldalon az előző év azonos hónapjához képest a központi költségvetési támogatások alakultak nagyobb összegben.

Az elkülönített állami pénzalapok május havi egyenlege az előző év azonos hónapjához viszonyítva kedvezőtlenebbül alakult, az alapok összes bevételei 10,9 milliárd forinttal kisebb összegben (az egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulék alacsonyabb szintje miatt), kiadásai viszont 5,3 milliárd forinttal alacsonyabb összegben alakultak az előző év azonos hónapjának értékénél.