Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia
Szerbia
21:002024. június 16.
Anglia

Obama a pénzügyi válság gyökerét is megreformálja

Vágólapra másolva!
Amerikában várhatóan csökkenni fog a lakástulajdonosok száma, mert az Obama-kormány a lakáshitelek nagymértékű állami támogatásának megszüntetésére készül, és helyette a lakásbérlés kedvezőbb feltételeinek kialakítására koncentrál. Minderre azért is van szükség, mert júniusban nagyot esett az amerikai lakáspiac - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi szektor megreformálása után a lakáspiaci finanszírozás átalakítására készül az Obama-kormány, olvasható a Washington Post szerda reggeli online kiadásában.

Az előző amerikai kormányokkal ellentétben az Obama-adminisztráció a lakásbérlés kedvezőbb feltételeinek kialakítására fogja helyezni a hangsúlyt a reform részeként, nem pedig arra, hogy minél többen legyenek lakástulajdonosok.

Ez a gyakorlatban azt jelentheti, hogy az amerikai kormány kevésbé fogja támogatni a lakásvásárlásra felvett hiteleket, az alacsony jövedelmű emberek nehezebben juthatnak jelzáloghitelhez, és a bérleti díjak csökkenését eredményező lépéseket fog tenni.

A tervezett intézkedéssorozat nem csak a lakástulajdonosok csökkenését idézi majd elő, hanem átrendezheti amerikai kormányzati szakértők szerint a teljes pénzügyi szektort, mert a befektetők a kormányzati ösztönzők kivonása miatt a jelzálogpiac helyett más szektorokba vihetik a pénzüket.

Nem véletlen, hogy Obama a pénzügyi válság kiindulópontjának megreformálására készül. Tavaly október óta a legalacsonyabb szintre esett vissza júniusban a lakásépítések száma az Egyesült Államokban, írja a bbc.co.uk. Öt százalékkal kevesebb lakást építettek, mint májusban.

Leginkább a társasházak iránti kereslet esett vissza, több mint 20 százalékkal. A családi házak építése 0,7 százalékos visszaesést produkált, miközben az amerikai munkanélküliség majdnem tíz százalékos. Elemzők szerint ezek az adatok is azt mutatják, hogy amerikai gazdaság csak lassan fog kilábalni a válságból.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről