Megúszták a frankhitelesek, nem emelt a svájci jegybank

Vágólapra másolva!
Fellélegezhetnek a frankhitelesek: nem emelte meg az alapkamatot a svájci jegybank, sőt az inflációs prognózisa módosításával a későbbi kamatemelés esélyét is csökkentette. A hírre azonnal reagált a frank árfolyama, a svájci pénz percek alatt közel két és fél forinttal lett olcsóbb.
Vágólapra másolva!

A 0,25 százalékos irányadó kamat tartása mellett döntött csütörtöki ülésén a svájci jegybank (SNB) - derül ki az intézmény honlapján megjelent közleményből. Egyes szakértők előzetesen az emelést is elképzelhetőnek tartották.

A várakozásoknak megfelelő döntésnek idehaza a svájcifrank-alapú devizahitellel tartozó adósok örülhetnek, egy esetleges kamatemelés ugyanis tovább növelhette volna a törlesztőrészleteket. A frank hónapok óta drágult a forinthoz és az euróhoz képest is, bár az utóbbi napokban megállt ez a trend.

Az SNB éppen a - svájci vállalkozásokat is sanyargató - frankerősödéssel, valamint a gazdaság növekedésének lassulásával indokolta az alapkamat szinten tartását.

Meglódult a forint

A közlemény megjelenése után a frank jegyzése a 215 forintos szintről percek alatt 212,6 környékére süllyedt, majd kicsit korrigálva 213 forinton állapodott meg - ilyen mélyen legutóbb majdnem egy hónapja volt. Az euró és a dollár is drágult a frankkhoz viszonyítva. A forint rövid időre az euróval szemben is erősödött, de a 281,5 forint körüli kitérő után 283 fölé ugrott az árfolyam.

A frank gyengülése feltehetően nem önmagában a kamattartásnak tudható be, hanem annak, hogy az SNB csökkentette az inflációs pályára adott prognózisát, így a későbbi kamatemelés esélye is kisebb lett. A jegybank szerint az idei infláció 0,9 százalék helyett 0,7 százalék, a 2011-es pedig 1 százalék helyett 0,3 százalék körül alakulhat.

A jegybank továbbá alacsonyabb gazdasági növekedéssel is számol. Ha a defláció erősödne, "készen áll a megfelelő lépéseket megtenni az árstabilitási cél elérése érdekében" - áll a közleményben.

Hosszú távon nincs ok az optimizmusra

A forinterősödésből ugyanakkor nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, bár a 220 forint feletti szintekhez képest nyilván könnyebbséget jelent a hiteleseknek. A svájci gazdaság stabilitása miatta a frank valószínűleg még jó ideig vonzó marad az ideges világgazdasági hangulatban a biztos menedéket ígérő befektetők számára.

Az UBS svájci nagybank egyik nemrég kiadott előrejelzésében egyenesen az állt, hogy a frank egy évtizedre is megtarthatja a jelenlegi erejét, mivel a befektetők szemében olyan szerepet tölthet be, amilyet egykoron, az euró előtti időkben a német márka.

Abban sem érdemes különösebben bízni, hogy a svájci jegybank - túl azon, hogy ameddig lehet, elhalasztja a kamatemelést - sokat tehet a frankerősödés ellen. Tavaly kezdte a rendszeres beavatkozásokat a devizapiacon, folyamatosan vásárolta az eurót, de 2010-ben sikeretelennek bizonyult ez a stratégia, a frank közben szinte töretlenül erősödött. Idén júniusban az SNB be is jelentette, hogy felhagy a piaci intervencióval. Ezt az elemzők akkor a kudarc beismeréseként értékelték.

A piac ellene mozdul

Ezt erősítette meg csütörtöki nyilatkozatában a svájci bankárszövetség elnöke is. "Az a kérdés, milyen gyorsan tud alkalmazkodni a svájci ipar a frank erős árfolyamához, mert az tartósnak ígérkezik" - mondta Patrick Odier az MTI tudósítása szerint.

"A frank erősödésének megfékezésére szolgáló eszközök köre korlátozott, de azért vannak ilyenek" - mondta. "Meggyőződésem szerint a piac szinte minden esetben szisztematikusan ellene mozdul bárminek, amit egy jegybank valamely deviza mellett vagy ellen, nyíltan és nagy tételekben tesz" - hangsúlyozta ki a svájci bankárszövetség elnöke.

Ahhoz, hogy jelentős mértékben és tartósan csökkenjen a svájci frank árfolyama, egyszerre több feltételnek kellene teljesülnie. Újabb beavatkozás a svájci központi bank részéről, az amerikai és az európai gazdaság talpra állása, a befektetők optimizmusának visszatérése, kiegyensúlyozottabb magyar kormányzati kommunikáció és esetleg magyar kamatemelés - mindennek alighanem egyszerre kellene teljesülnie ahhoz, hogy teljesen nyugodtan alhassanak a svájci frankban eladósodott magyar hitelesek.