Matolcsy: Aki tízszer többet dolgozik, tízszer többet keres a jövőben

Vágólapra másolva!
A munkát és gyermeket vállalni akarókat segítő egykulcsos szja-rendszer révén az ország Közép-Európa legversenyképesebb állama lesz - mondta Matolcsy György az adótörvények általános vitájának kezdetén az Országgyűlésben. A nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy egyetlen minimálbéres sem jár majd rosszabbul, az adóbevallást pedig egy A4-es papíron el lehet majd  végezni.
Vágólapra másolva!

A most beterjesztett adótörvénycsomag megteremti a költségvetés, a gazdaság és a társadalom egyensúlyát - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az adóváltozásokról tartott expozéjában, az adótörvények általános vitájának kezdetén kedden az Országgyűlésben.

A miniszter szerint a törvénycsomag az ország két akut problémáját próbálja egyszerre orvosolni, azt, hogy egymillió munkahely és egymillió gyermek hiányzik az ország gazdaságából. Az adócsomag elfogadása esetén megéri majd dolgozni, "tisztán, fehéren", megéri családot alapítani, gyermeket vállalni. Az adóváltozások beruházásra ösztönöznek, egyúttal erősítik Magyarország gazdaságának növekedési képességét - mondta a tárcavezető.

Matolcsy György a tervezett változtatások adófilozófiájáról elmondta: az adójavaslatok alapján az adóztatás súlypontja a jövedelmet terhelő adókról a forgalmi, fogyasztási adókra helyeződik át.

Minden jövedelem 16 százalékkal adózik majd

A miniszter a mostani adózási rendszer kritikájaként azt fogalmazta meg, hogy a jelenlegi adózás aránytalanságokat mutat, időben instabil, túladóztat és ezáltal adóelkerülésre ösztönöz. Ezzel szemben a most beadott adótörvény-javaslatok időbeli stabilitást hoznak, arányos adóterhelést biztosítanak, munkára ösztönöznek, "aki tízszer többet dolgozik, tízszer többet keres a jövőben".

Matolcsy szerint a tervezett szja-változtatásokkal egy legalább 4,5 százalékos emelés esetén egyetlen minimálbéren foglalkoztatott munkavállaló sem jár rosszabbul az adóváltoztatások miatt. A miniszter arról is szólt: nagyon egyszerű lesz az adózás, az szja-bevallást egyetlen "A4-es papíron" el lehet majd végezni.

A nemzetgazdasági miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy az szja javasolt 16 százalékos kulcsa a térségben a legalacsonyabb szja-kulcs lesz, ráadásul minden jövedelem, legyen az profit, vagy osztalék, ezzel a kulccsal adózik majd, ha elfogadják a törvényjavaslatokat.