December 4-től várja a válságadókat a kincstár

Vágólapra másolva!
A válságadó fizetésére kötelezett kiskereskedelmi, energiaipari és távközlési cégek számára nyitott számlákra december 4-től lehet befizetni a pénzt.
Vágólapra másolva!

Az egyes ágazatokat terhelő különadóról szóló törvény alapján az adóhivatal létrehozta a bevételi számlákat.

Mivel a törvény a kihirdetését követő 45. napon lép hatályba, a számláka a Magyar Államkincstár december 4-től nyitja meg, az új bevételi számlákhoz tartozó számlaszámokat és adónemkódokat a számlanyitás napján teszi közzé az adóhivatal.

A második akcióterv része

A válságadók kivetését Orbán Viktor jelentette be, amikor október 13-án ismertette a kormány második akciótervét. A Lázár János és Rogán Antal fideszes képviselők által benyújtott törvényjavaslat indoklása szerint az adókra "az államháztartás egyensúlyának javítása, illetve egyes tevékenységek folytatásának társadalmi-környezeti hatása" miatt van szükség.

A kormányfő szerint pedig azért ez a három szektor adózik a bankok után, mert "a válsághelyzetben, amíg ki nem jutunk a gödörből, azokon a sor, akik eddig kevesebbet vállaltak".

Más néven, de megmaradnak a válságadók

2011-ben és 2012-ben 160 milliárd forintos bevételre számít a válságadókból a kormány. Ezt követően megszűnnek ugyan a válságadók, de az érintett cégeknek a továbbiakban is többletbefizetésekkel kell számolniuk.

A válságadókról és a későbbi adóteherről Orbán Viktor november 11-én azt mondta: nyilvánvaló, hogy rövid távon csak válságadókkal lehet megoldani a gazdaság gondokat. Hosszú távon azonban nem ez a követendő módszer, hanem a gazdaság szereplőivel való megállapodás révén egy működőképes rendszer kialakítása. A kormány 2013-tól létrehozza a közteherviselés teljesen új modelljét, a válságadó helyébe lépő adókról pedig 2012-ben fognak tárgyalásokat folytatni az érintett társaságokkal.